Пристайко розказав про реальні причини відмови від «формули Штайнмаєра»

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Пристайко розказав про реальні причини відмови від «формули Штайнмаєра»

Олександр Синиця / УНІАН

Тристороння контактна група в Мінську через технічне непорозуміння не узгодила письмово текст «формули Штайнмаєра». Про це заявив міністр іноземних справ Вадим Пристайко в інтерв’ю виданню «Європейська правда».

«У середу в Мінську Тристороння контактна група справді виконала вказівку «нормандської четвірки» про письмове погодження тексту цієї формули. Вони справді повинні були це зробити, але виникло технічне непорозуміння в самій Тристоронній контактній групі. А ще, справді, представник України висловив певні зауваження, які, я думаю, будуть оброблені пізніше», — сказав Пристайко.

Він наголосив, що в текст, який зараз обговорюють, будуть внесені додатки чи, навпаки, з нього щось приберуть, адже саме для цього їм передали його на опрацювання. Міністр також сказав, що не знає, як саме зміниться угода та чи буде вона змінена взагалі, адже це повинна вирішувати Тристороння контактна група.

Пристайко зазначив, що сама формула буде письмово підтверджена перед самітом «нормандської четвірки»: «Це одна з двох умов для зустрічі лідерів, про які ми домовлялись. Друга — ми чекаємо, що на трьох контрольних участках будуть розведені війська».

  • На зустрічі радників «нормандської четвірки» була узгоджена не «формула Штайнмаєра», а інший документ, розроблений на її основі.
  • Речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер 18 вересня після засідання групи заявила, що реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів. «Повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів вздовж усієї лінії розмежування; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ й іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським та міжнародним законодавством і Мінськими угодами», — написала Оліфер у Facebook.