У Мінську представники України в ТКГ назвали умови виконання «формули Штайнмаєра»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Мінську представники України в ТКГ назвали умови виконання «формули Штайнмаєра»

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Українська сторона не має принципових заперечень щодо застосування «формули Штайнмаєра» щодо місцевих виборів, проте є низка умов. Про це у Facebook повідомила прессекретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

За її словами, реалізація цієї формули можлива лише при виконанні наступних пунктів. «Повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів вздовж усієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським та міжнародним законодавством і Мінськими угодами», — написала Оліфер.

Вона також додала, що українська сторона підтвердила готовність до розведення сил і засобів поблизу Золотого та Петровського, але російська сторона заблокувала визначення можливої дати розведення. Крім того, в Мінську досягли «значного прогресу» щодо майбутнього обміну полоненими.