Глава МЗС Пристайко розкрив документ, який погодили замість «формули Штайнмаєра»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Глава МЗС Пристайко розкрив документ, який погодили замість «формули Штайнмаєра»

Олександр Синиця / УНІАН

На зустрічі радників «нормандської четвірки» була узгоджена не «формула Штайнмаєра», а інший документ, виписаний на її основі. Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко розповів в інтервʼю «Європейській правді».

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

За словами Пристайка, в тексті документа йдеться, що закон про особливий статус Донбасу застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів, а постійно він почне діяти після визнання законності виборів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ ОБСЄ).

«Цей закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ згідно з усталеною практикою приходить до висновку, що дострокові місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому згідно зі стандартами ОБСЄ та українським законодавством, відповідаючи на питання, погоджене в «нормандському форматі», схвалене в Тристоронній контактній групі і направлене Україною в її запрошенні Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ», — йдеться в останній редакції документу, який погодили радники «нормандської четвірки».

Глава МЗС додав, що в тексті немає «ніяких ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань».

  • 19 вересня російське видання «КоммерсантЪ» опублікувало текст «формули Штайнмаєра», який нібито відмовилася підписати Україна на переговорах ТКГ в Мінську 18 вересня. «Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дострокових місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені і проведені згідно з Конституцією України і спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він буде діяти на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі сформованої практики БДІПЛ ОБСЄ про відповідність в цілому дострокових місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому містяться відповіді на питання, погоджені в «нормандському форматі», схвалені в Тристоронній контактній групі і направлені Україною в її запрошенні і діючим головою ОБСЄ директором БДІПЛ», — йдеться в тексті.
  • Прессекретарка представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер 18 вересня після засідання в ТКГ заявила, що реалізація цієї формули можлива лише при виконанні наступних пунктів. «Повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів вздовж усієї лінії розмежування; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським та міжнародним законодавством і Мінськими угодами», — написала Оліфер в Facebook.