Зміни до Конституції й вибори в ОРДЛО. «КоммерсантЪ» опублікував імплементацію «формули Штайнмаєра»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Російське видання «КоммерсантЪ» опублікувало текст «формули Штайнмаєра», який українська сторона нібито відмовилася підписати на переговорах ТКГ в Мінську 18 вересня.

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

Документ розміром з пів сторінки формату А4 описує імплементацію «формули Штайнмаєра» до українського законодавства.

«Закон про особливий статус набирає чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені і проведені згідно з Конституцією України і спеціальним законом України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах», — йдеться в документі.

Передбачається, що він буде діяти на тимчасовій основі «до дня опублікування місією спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ підсумкової доповіді про вибори згідно зі встановленою практикою про відповідність загалом позачергових місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам, а також українському законодавству, у якому дається відповідь на питання, погоджене в «нормандському форматі», затверджене Тристоронньою контактною групою і направлене Україною в її листі-запрошенні і Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ ОБСЄ».

Також зазначено, що якщо ОБСЄ визнає вибори такими, що відповідають усім стандартам, закон про особливий статус Донбасу почне діяти на постійній основі.

газета "КоммерсантЪ"

Опублікований документ передбачає, що закон про особливий статус ОРДЛО буде інтегрований до Конституції. Раніше глава МЗС Вадим Пристайко заявив, що вибори в ОРДЛО, передбачені «формулою Штайнмаєра», можуть відбутися тільки після «відповідної підготовки».

А прессекретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер 18 вересня після засідання в ТКГ заявила, що реалізація цієї формули можлива лише при виконанні наступних пунктів. «Повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів вздовж всієї лінії розмежування; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським та міжнародним законодавством і Мінськими угодами», — написала Оліфер у Facebook.