«Здав бойовикам 19 українських спецпризначенців». Апеляційний суд Запоріжжя перегляне вирок ексрегіоналу Миколі Бутрименку

Дата:

Запорізький апеляційний суд почав розглядати по суті справу фермера з «ДНР» та колишнього члена Партії регіонів Миколи Бутрименка, якого підозрюють у причетності до загибелі спецпризначенців на Донбасі у 2014 році та фінансуванні тероризму. Про це повідомляє 061.ua.

Апеляцію подала прокуратура — звинувачення вимагає посилити вирок для Бутрименка: до 10 років вʼязниці за фінансування тероризму та довічного терміну за тероризм.

Справа Бутрименка

Жителя села Латишево Донецької області, 61-річного Миколу Бутрименка затримали 27 червня 2016 року. Прокуратура Донецької області оголосила йому підозру за ч. 3 ст. 258 КК (терористичний акт) і ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму). За матеріалами слідства, Бутрименко, який був депутатом від Партії регіонів у Шахтарській райраді, здав бойовикам «ДНР» групу з 19 українських бійців, внаслідок чого 10 військових загинули.

Група спецпризначення була відправлена на пошуки льотчиків двох штурмовиків Су-25, які збили 23 липня 2014 року сили російської ППО. Загін налічував 19 осіб. 28 липня бійці вийшли на приватну ферму на околиці села Латишеве. Власник господарства, місцевий житель Микола Бутрименко запропонував військовим переночувати в його ангарі. Сам Бутрименко, під приводом відвідин дружини в лікарні, поїхав у Сніжне та повідомив командуванню бойовиків про розташування українських бійців. Внаслідок нападу загинули 10 спецпризначенців, ще пʼятьох взяли в полон, чотирьом вдалося врятуватись і дістатися до українських підрозділів.

16 травня 2019 року Куйбишевський районний суд Запорізької області виправдав Бутрименка за статтею «терористичний акт», тому що обвинувачення не довело його участь у вчиненні терористичного акту. Фермера визнали винним лише за статтею про фінансування тероризму, тому що він займався підприємництвом у «ДНР», і засудили до 8 років увʼязнення з конфіскацією майна. Термін увʼязнення Бутрименку перерахували за «законом Савченко», отже йому залишилося перебувати під вартою менше одного року.

Чого вимагає прокуратура?

Сторона звинувачення в апеляційній скарзі просить суд переглянути виправдувальний вирок за статтею про тероризм, посилаючись на те, що є свідчення про те, що Бутрименко не тільки здав бійців у 2014 році, але й сам був із зброєю. Представники потерпілих і прокуратура вимагають для нього довічного увʼязнення. Сам фермер наразі перебуває в СІЗО Маріуполя, він виступав у суді за допомогою відеозвʼязку. Бутрименко свою провину заперечує і, крім цього, оскаржує вирок за статтею «фінансування тероризму». Він каже, що у 2015—2016 роках так звана «ДНР» ще не була визнана терористичною організацією.

Суд частково задовольнив клопотання прокурора і адвоката постраждалих, які просили провести повторне дослідження доказів у справі. Судді також заслухали позиції захисників обвинуваченого і постраждалих щодо апеляційних скарг. Потім у засіданні оголосили перерву до 20 вересня.