Рух «ЧЕСНО»: У новій Раді зафіксували першого кнопкодава

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Верховній Раді ІХ скликання зафіксували перший випадок кнопкодавства. Про це повідомляє громадський рух «ЧЕСНО».

Статтю 84 Конституції України, в якій йдеться, що «голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто», порушив позафракційний нардеп — мажоритарник-самовисуванець з Донеччини Олександр Ковальов. Це сталося на ранковому засіданні ВРУ 10 вересня, під час голосування за президентський законопроєкт про імпічмент.

«Судячи з відео, Ковальов тиснув кнопку на місці іншого позафракційного мажоритарника з Донецької області — Максима Єфімова. Він це зробив під час голосування за проєкт закону № 1012 про особливу процедуру усунення президента України з посади (імпічмент) за основу. У результатах голосування навпроти прізвища Єфімова зазначено, що він голосував за», — зазначають в організації.

У коментарі руху «ЧЕСНО» Ковальов спочатку спростовував факт кнопкодавства, але після перегляду відео фактично визнав, що порушив Конституцію.

«[Ставлюся до кнопкодавства] дуже негативно... Там видно, що я кнопку натиснув? Погано, просто жахливо... Якщо взяти систему зважування гріхів, то нехай це буде самий-самий маленький гріх, тому що вже порушено більше... Якщо вже боротися за Конституцію, то давайте з більшого боротися, а кнопка...» — заявив депутат.

Зі свого боку депутат Єфімов, за якого і кнопкодавив Ковальов, спробував віджартуватися.

«Магія була в тому, що я заліз під ручку і натискав на кнопку... Я був під столом і натискав на кнопку. Відчепіться від мене, будь ласка», — сказав Максим Єфімов.

Після того як в «ЧЕСНО» оприлюднили цю інформацію, Олександр Ковальов почав погрожувати.

«У кулуарах до журналістів «ЧЕСНО» підійшов мажоритарник-самовисуванець з Донеччини Олександр Ковальов із запитанням, навіщо опублікували новину про порушення ним процедури під час голосування. Нардеп запитав про місце народження журналістів, сфотографував журналіста «ЧЕСНО» Олександра Саліженка на свій телефон і надіслав фото комусь у месенджері», — повідомляє рух «ЧЕСНО».

На запитання, чи можна це розцінювати як погрозу, Ковальов відповів: «Ми ще зустрінемось і детально про це поговоримо».

В організації зазначили, що розцінюють такі слова як погрозу журналісту.

  • Верховна Рада подала до Конституційного суду проєкт змін до Основного закону щодо позбавлення мандатів народних депутатів за неособисте голосування. За це рішення проголосували 279 депутатів.
  • Понад десять років тому на депутатських панелях у Верховній Раді встановили сенсорні кнопки. Нова система коштувала $83 тис. і мала суттєві недоліки — наприклад, дозволяла неособисте голосування, або так зване кнопкодавство. Також були повідомлення про можливість зламу системи. Наразі гарантійний термін сенсорних кнопок вичерпано, а відповідей на питання про їхню роботу нема.