Сенсорна кнопка в Раді коштувала $83 тисячі. Пройшло десять років, і досі не зрозуміло, як вона працює

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сенсорна кнопка в Раді коштувала $83 тисячі. Пройшло десять років, і досі не зрозуміло, як вона працює

Гонтар Володимир / УНІАН

Більш ніж десять років тому на депутатських панелях у Верховній Раді встановили сенсорні кнопки. Нова система коштувала $83 тис. і мала суттєві недоліки — наприклад, дозволяла неособисте голосування, або так зване кнопкодавство. Також були повідомлення про можливість зламу системи. Наразі гарантійний термін сенсорних кнопок вичерпано, — а відповідей на питання про їхню роботу нема. Про це пишуть «Наші гроші».

Встановлення новинки на депутатські панелі анонсував у 2008 році Арсеній Яценюк — тоді ще голова Верховної Ради. За його словами, гроші на сенсорні кнопки взяли з його бюджету на чартерні рейси.

Невдовзі журналісти помітили, що натискати сенсорну кнопку і кнопку для голосування можна пальцями однієї руки, що дозволяє кнопкодавство. Згодом розробники з Інституту проблем математичних систем і машин перемістили кнопку подалі, проте досі не відомо, чи вони отримали за роботу гроші.

Систему так і не запустили, а Яценюка усунули з посади спікера. До відповідальності за нецільове використання коштів його також не притягли.

У часи президентства Віктора Януковича опозиція вимагала увімкнути систему для унеможливлення кнопкодавства. У 2013 році спікер Володимир Рибак і голова франції Партії регіонів Олександр Єфремов продемонстрували злам кнопки за допомогою зубочистки й телефона.

Яценюк пояснив використання зубочистки «зміною алгоритму голосування», а директор відповідального за розробку системи інституту Анатолій Морозов заявив, що сенсорну кнопку зламали за допомогою спеціального пристрою, що виглядав як телефон.

У 2017 році Управління справами ВРУ замовило розробку технічного переоснащення зали засідань за 6,91 млн грн. Нова система повинна була ідентифікувати депутатів за допомогою сканера відбитка пальця, але відповідні законодавчі зміни не прийняли. Згодом Управління розірвало угоду.

У 2019 році Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження через порушення правил експлуатації сенсорної кнопки службовцями Управління справами ВРУ. ДБР разом з СБУ провело 23 і 27 серпня обшуки в центрі управління системи «Рада». Заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський заявив, що саме він сповістив правоохоронців про «дії, спрямовані на вчинення злочину».

За словами Слишинського, гарантійний термін сенсорної кнопки закінчився ще в 2018 році. У ніч з 26 на 27 серпня керівництво Ради почало проти нього службове розслідування і відсторонило від посади.

Після обшуків у Раді депутат від «Слуги народу» Руслан Стефанчук повідомив, що «вважає підозрілим намагання старого керівництва парламенту запровадити сенсорну кнопку для голосування народних депутатів».

«Ця кнопка повинна мати технічну гарантію — що той, хто голосує, відповідає тому варіанту, який ми бачимо на табло, і мати юридичну гарантію — воно повинно бути прописаним у процедурі регламенту Верховної Ради. Коли ми побачимо відповідність цих двох вимог — ми тільки за. Станом на сьогодні немає ні першого, ні другого», — сказав Стефанчук.

  • Під час зимових канікул Верховна Рада може перейти до системи голосування «Рада-4», яка передбачає голосування за допомогою відбитка пальця.
  • 23 та 27 серпня ДБР і СБУ проводили огляд центру управління системою «Рада» через інформацію про термінове введення сенсорної кнопки.
  • За словами спікера Ради Андрія Парубія, силовики зайшли в компʼютерний центр, сказали, що проводяться слідчі дії, заблокували роботу компʼютерного центру та дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого з представників апарату до зали.
  • З 29 серпня, починаючи з першого засідання Ради, у парламенті має запрацювати «Великий брат» — система моніторингу голосувань депутатів. За її допомогою у «Слузі народу» хочуть відстежувати появу неформальних депутатських груп і мінімізувати політичну корупцію.