Парламент попросив Конституційний суд оцінити законопроєкт про позбавлення «кнопкодавів» мандатів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада подала до Конституційного суду проєкт змін до Основного закону щодо позбавлення мандатів народних депутатів за неперсональне голосування. За це рішення проголосували 279 депутатів.

Також законопроєкт № 1027 включений до порядку денного сесії. Документ пропонує доповнити статтю 81 Конституції пунктом про те, що повноваження нардепа достроково припиняються, якщо суд встановить факт неперсонального голосування. У таком разі позбавити мандата можуть і того, хто голосує, і того, за кого голосують. Повноваження будуть припинятися з моменту набуття сили рішення суду.

Ще однією причиною позбавлення мандату може стати відсутність депутата без поважних причин на третині пленарних засідань Ради або засідань парламентського комітету, членом якого він є, протягом однієї сесії. У такій ситуації повноваження припиняються за рішенням Верховного суду.

Ні в першому, ні в другому випадку голосування у Верховній Раді за позбавлення мандату не буде. Голосування парламенту за припинення повноважень нардепа буде необхідно, лише якщо він вийшов з громадянства України або виїхав на постійне проживання за межі країни.