Експрем’єра Британії звинуватили у роздачі орденів і титулів своїм помічникам і спонсорам

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Експрем’єра Британії звинуватили у роздачі орденів і титулів своїм помічникам і спонсорам

WPA Pool / Pool / Getty Images

Колишню прем’єр-міністра Великої Британії Терезу Мей звинуватили у роздачі титулів перів, лицарів, а також орденів та інших почестей своїм близьким помічникам і спонсорам. Про це повідомляє The Guardian.

Зокрема, Мей звинуватили у видачі орденів Британської Імперії своїм колишнім помічникам Ніку Тімоті та Фіоні Хілл, які пішли з уряду через звинувачення у цькуванні та інших зловживаннях при роботі з колективом.

Такі дії офісу колишнього прем’єра вважають гіршими, ніж її попередника Девіда Кемерона, хоча вона сама публічно засудила його за надання титулу своєму речнику Крейгу Оліверу, який до того працював гендиректором BBC.

Помічники Мей повідомляли пресі в перший рік своєї роботи, що прем’єр бажає покінчити з кронізмом свого попередника та берегтиме почесті виключно для людей, які слугують своїм громадам. При цьому в її списку претендентів на відзнаки було щонайменше 20 радників, прессекретар та інші працівники апарату.

Троє радників Мей отримали титули лордів, а головний спонсор Девід Браунлоу, який надав понад 2 млн фунтів стерлінгів її партії, став пером. Також відзнаки отримали інші спонсори, кілька парламентаріїв, управитель будинку уряду та шеф-кухар.

  • Тереза Мей очолювала уряд з 13 липня 2016 року. Після трьох невдалих спроб заручитися підтримкою палати громад щодо її угоди про умови виходу Великої Британії з Євросоюзу, досягнутої на переговорах з європейськими лідерами, під тиском деяких членів уряду та депутатів-консерваторів 24 травня вона була змушена оголосити про свою відставку — спочатку з посади лідера правлячої Консервативної партії, а з обранням нового партійного лідера також з посади премʼєр-міністра.
  • 4 травня за підсумками виборів в органи місцевого самоврядування правляча Консервативна партія втратила понад 1,3 тис. мандатів. Члени британського парламенту зажадали від Мей відставки, але не зважилися проголосувати за вотум недовіри до неї.
  • 7 червня 2019 року Тереза Мей залишила посаду прем’єр-міністра Великої Британії та голови Консервативної партії. Її наступником став Борис Джонсон.
  • «Суміш гордості й розчарування», — Мей в інтервʼю ВВС розповіла про свої помилки та дала настанову новому уряду.