«Суміш гордості й розчарування». Мей в інтервʼю ВВС розповіла про свої помилки і дала настанову уряду

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Тереза Мей, яка 24 липня залишає посаду премʼєр-міністра Великої Британії, зізналася, що відчуває «суміш гордості й розчарування».

Про це вона заявила у своєму останньому в статусі премʼєра інтервʼю ВВС.

Про наступника

Відповідаючи на питання про те, чи планувала Мей підтримати когось із головних претендентів на посаду премʼєра Британії — Джеремі Ханта чи Бориса Джонсона, вона лише сказала, що «вони розуміють відповідальність, яку приносить ця робота».

Висловлюючи побажання своєму наступникові, Мей сказала, що продовжуватиме стверджувати, що вихід з ЄС «з гарною угодою» життєво важливий.

Також вона закликала до більшої дисциплінованості в уряді після багатьох років витоків і політичних розбіжностей в її кабінеті. «Хороший уряд залежить від колективної відповідальності. Він повинен повернутися», — наголосила вона.

Про Brexit

Мей зізналася, що її «неймовірно засмучує» те, що депутати з двох протилежних таборів просто були не готові знайти компроміс щодо угоди про Brexit.

Водночас, на її думку, ця угода змусила багатьох людей замислитися і зробити багато необхідних речей.

Мей також висловила сподівання, що критики та прихильники зрозуміють її кроки, які були здійснені «у національних інтересах».

Про помилки

За словами Мей, попри те, що їй довелося раніше полишити посаду, вона переконана, що була «підходящою людиною» для цієї роботи і надзвичайно пишається тим, чого досягла за три роки.

Також Мей заявила, що не жалкує про проведення позачергових загальних виборів до парламенту, внаслідок чого вона втратила свою більшість у палаті громад.

Відповідаючи на запитання, чи могла вона зробити більше, щоб переконати депутатів підтримати її угоду з ЄС про Brexit, яку вони тричі відхиляли, вона відповіла: «Можна завжди озирнутися і сказати: «Якби я сіла і розмовляла з людьми».

Зокрема, своєю помилкою вона назвала ігнорування теледебатів з іншими лідерами партії, які відбулися за тиждень до дострокових парламентських виборів. Тоді її інтереси на дебатах представляла міністр внутрішніх справ Ебмер Радд. «Я шкодую про проведення кампанії, яка насправді була не моєю. Є й інші речі — я думаю, що насправді я мала вести телевізійні дебати», — сказала Мей.