ЗМІ назвали претендентів на посаду премʼєр-міністра Великої Британії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Після заяви премʼєр-міністра Великої Британії Терези Мей про відставку на її місце знайшли вже кілька претендентів. Низка закордонних ЗМІ, серед яких AFP, ВВС, The Guardian і Sky News, склали список кандидатів, частина з яких повідомили про свої наміри, а решта, на думку політичних оглядачів, ще можуть заявити про своє бажання поборотися за посаду премʼєра.

Один із головних претендентів на посаду голови Консервативної партії та глави уряду — колишній міністр закордонних справ і колишній мер Лондона Борис Джонсон. Він був одним із провідних учасників кампанії за вихід Британії з ЄС. Він підтвердив своє бажання зайняти крісло премʼєра.

Заступник міністра юстиції з питань прав людини Домінік Рааб. Він вимагав більш жорсткого виходу Британії з ЄС, ніж була готова втілити в життя Тереза Мей.

Нинішній міністр закордонних справ країни, політик-консерватор Джеремі Гант. Його мінусом вважають схожість з чинним премʼєр-міністром, за що критики прозвали його «Терезою Мей в штанях». До того ж через свої помилки він неодноразово ставав обʼєктом насмішок у ЗМІ.

Політик-консерватор, міністр навколишнього середовища Майкл Гоув. Був міністром освіти в 2010–2012 роках і міністром юстиції в уряді Девіда Камерона в 2015—2016 роках. Гоув перед референдумом разом з Борисом Джонсоном проводив Brexit-кампанію, але на відміну від нього та інших ентузіастів виходу країни з ЄС, не пішов з уряду та залишився лояльним до Мей. Ця обставина може як нашкодити йому, так і піти на користь. У поточному році він відзначився в палаті громад як сильний оратор.

Лідер палати громад Андреа Ледсом, яка на знак протесту проти останніх планів Мей пішла у відставку цього тижня. Це в свою чергу стало однією з причин, чому Мей заявила про відставку завчасно. Незважаючи на підтримку Brexit, в порівнянні з іншими прихильниками виходу з ЄС Ледсом все ж є аутсайдером.

Політик-консерватор, міністр внутрішніх справ Саджид Джавід.

Офіційно кампанія з вибору очільника Консервативної партії розпочнеться 10 червня.