«Проблема не в тому, що Путін напав на Україну, а в тому, що росіяни його підтримують». Сенцов і Кольченко дають першу пресконференцію в Києві

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Причиною ситуації, що склалася між Україною і Росією, є схвалення більшістю росіян дій президента Володимира Путіна. Так вважає звільнений український політвʼязень Олег Сенцов. Про це він сказав на першій пресконференції після звільнення з російської вʼязниці, яку він зібрав спільно з Олександром Кольченком.

«Конфлікт із Росією багато в чому є інформаційним. Проблема не в тому, що Путін напав на Україну. А в тому, що багато росіян його в цьому підтримують. Ця імперія будується на брехні. А єдиний спосіб із нею боротися — це говорити правду», — сказав Сенцов.

Він подякував усім, хто його підтримував, поки він перебував в увʼязненні.

«Я всі 5 років був спокійний і знав, що все закінчиться добре», — додав Сенцов.

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Станом на 9 вересня у клінічній лікарні «Феофанія» в Києві перебували вісім з 11 українців, яких відвезли до медичного закладу після повернення з російського полону в результаті обміну ув’язненими 7 вересня. Українські моряки, які повернулися з російського полону, проходять обстеження в Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». Наразі стан їхнього здоров’я оцінюють як задовільний.
  • Україна обіцяє купити квартири звільненим із російських тюрем Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху й Артуру Панову. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.