Вісім звільнених з полону українців перебувають у «Феофанії». Медики розповіли про їхній стан

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Станом на сьогодні, 9 вересня, у клінічній лікарні «Феофанія» в Києві перебувають вісім з 11 українців, яких відвезли до медичного закладу після повернення з російського полону в результаті обміну ув’язненими 7 вересня. Про це повідомив на брифінгу головний лікар «Феофанії» Ігор Семенів.

«Зараз у нас перебувають 8 осіб, які поступили в суботу, і 8 родичів. Усі вони також оформлені на стаціонарне лікування, і ми їх обстежуємо. За вихідні ми зробили певні обстеження, в кожного є діагноз. Сьогодні проведемо більш конкретизовану і більш детальну діагностику та, імовірно, вирішимо питання про переведення в інші структурні підрозділи вже за тим напрямком, за яким необхідно буде надавати допомогу чи проводити якісь маніпуляції», — розповів Семенів.

Він наголосив, що не має права говорити про діагнози, однак один зі звільнених — Станіслав Клих — переведений до спецвідділення. В амбулаторному режимі до лікарні приходить Роман Сущенко. Олег Сенцов від стаціонарного лікування відмовився, однак тримає телефонний контакт із лікарем. Він попросив обстежити його маму.

Ігор Семенів відзначив, що жоден з українців, яких оглядали лікарі, не перебуває у вкрай важкому стані.

«Дуже важливим етапом лікування є психологічне лікування… Працюють наші психотерапевти, психіатри. Украй важких немає. Є дехто в доброму чи задовільному стані, дехто в не зовсім задовільному стані та потребує більш інтенсивного лікування. Усі в абсолютно різних станах: хтось важчий, хтось легший. Єдине, що можу сказати, украй важких немає», — сказав головний лікар «Феофанії».

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Після обміну 24 українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю у Києві, а інших 11 звільнених — до лікарні «Феофанія».