Денісова: До кінця року Україна може повернути з Росії та окупованого Криму ще 113 політвʼязнів

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Україна продовжує переговори з Росією про звільнення решти українських політвʼязнів, які не потрапили до списку на обмін 7 вересня. За даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, у СІЗО і тюрмах Росії та окупованого Криму залишаються 113 українських громадян. Про це вона сказала в ефірі телеканалу «1+1».

«Ми не зупиняємося, ми проводимо особисті переговори, президент і керівник робочої групи, а саме пан [помічник президента Андрій] Єрмак, проводять переговори для того, щоб повернути всіх. Зараз наших — тих, які ідентифіковані, — 113, із них 89 кримських татар. Перспективи обміну є, я вважаю, що цього року обмін відбудеться», — сказала Денісова.

Також вона уточнила, що перед обміном 7 вересня у форматі «35 на 35» президент Росії Володимир Путін помилував 10 українців; 24 моряків і Едема Бекірова Росія відпустила під особисте зобовʼязання Денісової.

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Станом на 9 вересня в клінічній лікарні «Феофанія» в Києві перебували вісім з 11 українців, яких відвезли до медичного закладу після повернення з російського полону в результаті обміну ув’язненими 7 вересня. Українські моряки, які повернулися з російського полону, проходять обстеження в Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». Наразі стан їхнього здоров’я оцінюють як задовільний.
  • Україна обіцяє купити квартири звільненим із російських тюрем Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху й Артуру Панову. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.