«Make Hong Kong great again»: мітингувальники в Гонконзі просять Трампа про допомогу

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Прихильники демократії в Гонконгу звернулися до президента США Дональда Трампа за допомогою під час ходи вулицями міста, повідомляє BBC.

Коли мітингувальники проходили повз генеральне консульство США, вони почали розмахувати прапорами США та просити, щоб США «звільнили» Гонконг від Китаю.

Деякі демонстранти несли плакати з написами: «President Trump, please save Hong Kong» («Президент Трамп, будь ласка, врятуйте Гонконг») і «Make Hong Kong great again» («Зробіть Гонконг величним знову»).

Протести тривають вже 14-й тиждень поспіль попри те, що керівництво Гонконгу нарешті відповіло на одну з ключових вимог протестувальників: анонсувало відкликання законопроєкту про екстрадицію.

Китай постійно попереджає інші країни, щоб ті не втручалися. Він відстоює позицію, що ситуація в Гонконзі, колишній британській колонії, поверненій Китаю в 1997 році, є виключно його внутрішньою справою.

Протестувальники просять США прийняти запропонований «Гонконгський закон про права людини та демократії», який сенатори-демократи поставлять на розгляд наступного тижня.

Якщо закон буде прийнятий, китайські чиновники можуть потрапити під санкції США, якщо вони будуть визнані відповідальними за придушення свобод у Гонконгу.

Протестувальники виконали державний гімн США.

  • Продемократичні протести тривають у Гонконгу протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. Близько 1,7 млн людей — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використовувати свої військові сили для придушення протестів.
  • У Гонконзі заарештували трьох лідерів громадських протестів — Джошуа Вонга, Агнес Чоу і Енді Чана.
  • Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лем анонсувала відкликання законопроєкту про екстрадицію, що спричинило багатомісячний громадський протест у підпорядкованому Китаю місті.