The Guardian: В Apple переписали інструкції для Siri, рекомендувавши відхиляти питання про фемінізм

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія Apple переписала інструкції для голосового помічника Siri щодо відповідей, які стосуються таких тем, як фемінізм. Про це пише The Guardian.

Видання посилається на документи, отримані від одного з колишніх підрядників, які займалися контролем і машинним навчанням Siri. Розробникам доручили впровадити три варіанти розвитку подій при виникненні питання щодо фемінізму: «не підтримувати» бесіду, «відхиляти» питання чи все ж «інформувати» користувача.

У компанії хочуть домогтися гарантії того, що Siri висловлюватиметься за рівність, але ніколи не вимовить слово «фемінізм» — навіть якщо їй поставлять пряме запитання на цю тему.

Відповідні зміни в керівництво з розробки Siri внесли в червні 2018 року. Пояснюючи, чому сервіс повинен відхиляти питання про фемінізм, у компанії підкреслюють, що «Siri має бути захищена при роботі з потенційно суперечливим контентом». Спірні питання «можуть бути відхилені», проте в компанії наполягають, що в таких ситуаціях необхідно бути обережним і зберігати нейтралітет.