«Шахова партія дуже високого рівня». Представник фонду родичів жертв катастрофи МН17 прокоментував звільнення Цемаха

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Шахова партія дуже високого рівня». Представник фонду родичів жертв катастрофи МН17 прокоментував звільнення Цемаха

Pierre Crom / Getty Images

Представник фонду родичів жертв катастрофи малайзійського «Боїнга» МН17 Піт Плоег висловив стурбованість через звільнення з-під варти Володимира Цемаха — бойовика «ДНР» і головного свідка в розслідуванні трагедії. Про це повідомляє нідерландське видання AD.

«Я не знаю, хороші чи погані новини. Це шахова партія дуже високого рівня», — зазначив Плоег.

«І де він зараз, коли його звільнили? Я стурбований тим, що важливий підозрюваний не буде доступний для розслідування кримінальної справи міжнародної слідчої групи (JIT). Є високий ризик, що він не з’явиться в суді, а саме цього ми всі хочемо», — додав він.

Своє занепокоєння звільненням Цемаха висловила і нідерландська євродепутатка Каті Пірі, з ініціативи якої Європарламент і надіслав президенту України лист із заявою, що свідка не можна видавати Москві.

«Це рухається в неправильному напрямку», — переконана вона, зазначивши, що розуміє складність ситуації, у якій перебуває Україна.

При цьому міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок, який каже, що перебуває в тісному контакті з українською владою, відмовився коментувати ситуацію. За його словами, повідомлення з Києва викликають багато питань, проте він не відповів, чи українська влада попереджала про звільнення Цемаха заздалегідь.