Суд відпустив із-під варти фігуранта справи MH17 Цемаха. Його можуть видати Росії в межах обміну

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Київський апеляційний суд 5 вересня ухвалив рішення про звільнення з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха під особисте зобовʼязання. Про це повідомляє ТСН.

Володимир Цемах — український громадянин, ключовий свідок у справі про збитий боїнг рейсу MH17. З 2014 року він керував Словʼянською бригадою протиповітряної оборони самопроголошеної «ДНР» і командував ППО в Сніжному. У 2015 році в інтервʼю Цемах сам розповів, як його люди збивали українські військові літаки, а також про те, як він ховав «Бук», з якого, за даними журналістів-розслідувачів Bellingcat, був збитий боїнг.

За даними theБабеля, між Росією та Україною довгий час тривали переговори щодо Цемаха. Росія вимагала внести його до списку на обмін і погрожувала зірвати обмін. Українця Олега Сенцова обіцяли видати тільки в разі передачі Цемаха. Зрештою Україна внесла Цемаха до списку на обмін зі свого боку.

  • Депутати Європейського парламенту звернулися з листом до президента Володимира Зеленського. У ньому вони просять не видавати Росії бойовика Володимира Цемаха в межах обміну вʼязнями.
  • Раніше головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке надіслав листа колегам з Генеральної прокуратури з проханням не видавати Росії Володимира Цемаха в межах запланованого обміну.