Антимонопольний комітет зобовʼязав холдинг Фірташа розділити активи з виробництва добрив. Group DF піде до суду

Дата:
Антимонопольний комітет зобовʼязав холдинг Фірташа розділити активи з виробництва добрив. Group DF піде до суду

Simon Dawson / Bloomberg via Getty Images

Антимонопольний комітет (АМКУ) зобовʼязав холдинг Ostchem Дмитра Фірташа розділити активи своїх виробників азотних мінеральних добрив. Про це повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв.

За його словами, таке рішення комітет ухвалив після виявлення порушень з боку компаній «Сєвєродонецьке обʼєднання Азот», «Азот» і «Рівнеазот», що входять до холдингу. «Примусовий поділ має бути здійснено протягом девʼяти місяців з дня отримання рішення», — заявив Терентьєв.

У АМКУ кажуть, що з 2014 по 2017 рік вказані компанії зловживали монопольним становищем на ринку первинного продажу азотних міндобрив. За даними комітету, до порушень також причетне ТОВ «НФ Трейдінг Україна». АМКУ ухвалив оштрафувати цю компанію на 107 млн грн.

Йдеться про систематичний перепродаж усередині групи за завищеними цінами природного газу, який є основною сировиною у виробництві добрив. Це призвело до завищення собівартості виробництва добрив і підвищення ціни.

Терентьєв додав, що заводи холдингу Ostchem безпідставно зупиняли роботу з березня по червень 2017 року (сезон весняно-польових робіт), що призвело до недопостачання товару аграріям. «АМКУ вважає, що якщо б три основні вітчизняні заводи-виробники азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один субʼєкт — група Ostchem, встановлені зловживання були б неможливі», — підкреслив голова комітету.

Що кажуть в Group DF?

У заяві наголошується, що це рішення ставить під загрозу існування української хімічної промисловості. «Дане рішення є тенденційним, прийняте на підставі аргументів сумнівної якості з грубим порушенням законодавства. Деякі оцінки і положення не витримують ніякої критики і свідчать про лобіювання інтересів з боку конкурентів української хімічної промисловості », — заявляють в компанії.

Холдинг вважає рішення АМКУ «останньою спробою старої влади виконати замовлення і дати можливість конкурентам захопити український ринок» і має намір оскаржити його. У звʼязку з цим Group DF сподівається, що АМКУ незабаром отримає нове керівництво, яке «обʼєктивно розбереться в ситуації і буде діяти в інтересах українських виробників».