На Донеччині суд дав 15 років росіянину, який брав участь у наступі на Дебальцево

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Артемівський міськрайонний суд Донецької області ухвалив вирок росіянину Руслану Гаджієву за участь у бойових діях на боці бойовиків «ЛНР». Чоловіка засудили до 15 років позбавлення волі, йдеться в рішенні суду.

Суд визнав Гаджієва винним у тому, що він працював на бойовиків водієм-механіком танка та брав участь у бойових діях із 2014 року. Усе його майно компенсують на користь українського бюджету. Його судили за статтями про підготовку теракту, участь у терористичній організації, незаконне поводження зі зброєю та ведення агресивних воєнних дій.

У матеріалах справи йдеться, що Гаджієв поїхав воювати на Донбас, щоб уникнути кримінальної відповідальності в Росії за керування автівкою в нетверезому стані. У грудні 2014 року його затримали в Росії та повідомили, що авто, за кермом якого він був, значиться як викрадене. Гаджієву запропонували уникнути кримінальної відповідальності за викрадення автівки — для цього він мав поїхати в російське місто Донецьк (Ростовська область) і обслуговувати там військову техніку. Пізніше його відправили на територію «ЛНР», де він вступив до лав бойовиків.

За даними українського слідства, Гаджієв був у складі батальйону, який у січні 2015 року почав наступ на Дебальцеве. Внаслідок дій Гаджієва та інших бойовиків загинули 8 українських військових і ще 12 отримали поранення. Українські військові захопили росіянина після бою.

Гаджієв повністю визнав свою провину в суді та підтвердив обставини, викладені прокурорами. Термін його перебування в СІЗО — 4,5 роки — перерахують за «законом Савченко» (один день у СІЗО рахують як два дні увʼязнення).

  • Подружжя громадян Російської Федерації, які передавали бойовикам «ДНР» дані про пересування підрозділів Збройних сил України, що беруть безпосередню участь в АТО, засуджене до десяти років позбавлення волі. Вирок набув чинності.
  • 19 серпня Служба безпеки затримала в Запорізькій області бойовика «ДНР» із підрозділу «Бойові коти». Мешканець Шахтарська, перебуваючи в тюрмі на території Донецької області, у квітні 2014 року був звільнений за умови приєднання до лав незаконних збройних формувань. У Словʼянську, виконуючи обовʼязки стрільця, брав активну участь у захопленні адміністративних будівель міста, постачанні з Росії на територію Донецької області зброї та боєприпасів, коригував артилерійські обстріли сил антитерористичної операції.