Подружжя громадян РФ, які сприяли «ДНР», засудили до 10 років вʼязниці

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Подружжя громадян Російської Федерації, які передавали бойовикам «ДНР» дані про пересування підрозділів Збройних сил України, що беруть безпосередню участь в АТО, засуджене до десяти років позбавлення волі. Вирок набув чинності. Про це повідомляє «Судова влада України».

«Як встановлено Іллічівським районним судом м. Маріуполя, подружжя громадян Російської Федерації за сприяння місцевих мешканців збирало та передавало дані про дислокацію, чисельність, маршрути пересування військовослужбовців, військової техніки ЗСУ та інших військових формувань України, які переміщуються територією Запорізької та Донецької областей і беруть участь в проведенні АТО на території Донецької області», — йдеться в повідомленні.

Обвинувачені отримали по 10 років увʼязнення з конфіскацією всього майна, з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі закритого типу.

  • Подружжя приїхало з Санкт-Петербурга до України у 2007 році, з 2010 року мешкало в селі Кіровське Волноваського району Донецької області. Офіційно обоє ніде не працювали, займалися огородництвом. Посвідку на проживання в Україні не оформлювали, проте періодично виїжджали на кордон України із Росією, оновлюючи міграційну карту. Коли на Донеччині заявила про своє існування терористична організація «ДНР», чоловік і дружина стали на бік сепаратистів.
  • Протягом травня 2014 року — липня 2015 року за власної ініціативи, поділяючи мету створення та функціонування злочинної організації «Донецька народна республіка», подружжя здійснювало на території Волноваського району Донецької області цілеспрямований збір деталізованих даних про переміщення та розташування підрозділів Збройних сил України, що беруть безпосередню участь в АТО. Вони також залучили до таких дій спільників з Донецької та Запорізької областей. Дані передавалися телефоном та електронною поштою, що було доведено результатами експертизи вилучених технічних пристроїв.