«ЄС» та «Батьківщина» пропонують змінити законопроєкт про скасування недоторканності нардепів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«ЄС» та «Батьківщина» пропонують змінити законопроєкт про скасування недоторканності нардепів

Гонтар Володимир / УНІАН

Фракції «Європейської солідарності» і «Всеукраїнського обʼєднання «Батьківщина» пропонують змінити законопроєкт про скасування депутатської недоторканності, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Нардепи пропонують врахувати застереження Конституційного суду (КС), що дозволить у подальшому не допустити оскарження закону. «Якщо дотримана процедура, ми голосуємо за, — сказав заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв.

Що пропонують у «Євросолідарності» і «Батьківщині»?

Як приклад Соболєв запропонував скорегувати зміни до ст. 80 Конституції і закріпити, що політична діяльність народного депутата, а не тільки політичні висловлювання, не можуть бути підставою для притягнення до кримінальної, адміністративної чи іншої відповідальності.

Зі свого боку співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко закликала колег із парламенту врахувати рекомендації Венеційської комісії і мотивувальну частину висновку КС.

«Євросолідарність», за її словами, наполягає на тому, щоб депутатська недоторканність не поширювалася на вчинення депутатами адміністративних правопорушень, які караються штрафами, громадськими роботами тощо. Також у фракції пропонують закріпити, що народні депутати до набрання чинності обвинувального вироку суду не можуть без згоди парламентської більшості бути затримані чи триматися під вартою або ж бути заарештовані.

«Йдеться про те, що повністю скасовується недоторканність, яка стосується кримінальних злочинів, але залишається імунітет, як це існує в країнах ЄС, щодо політичної діяльності, голосувань та висловлювань», — пояснила політик.

Позиція «Опозиційної платформи» і «Голосу»

Представники другої за чисельністю фракції парламенту — «Опозиційної платформи — За життя» не мають наміру голосувати за скасування недоторканності. Співголова фракції Юрій Бойко пояснив, що причина в тому, що документ не передбачає скасування недоторканності президента.

У свою чергу, керівник фракції «Голос» у Раді Сергій Рахманін заявив, що «сподівається на щасливу долю» законопроєкту про скасування недоторканності, не залежно від того, хто з його колег і як ставиться до цього документа.