Рада почала процедуру скасування депутатської недоторканності

Дата:

Верховна Рада почала процедуру скасування депутатської недоторканності. 363 народних депутати проголосували в першому читанні за проєкт закону про внесення змін до ст. 80 Конституції, яким пропонується позбавити народних депутатів недоторканності.

Один народний депутат утримався, проти не проголосував ніхто.

Перед цим Рада проголосувала за скасування постанови «Про подальшу роботу над законопроєктом і внесення змін у Конституцію». Це дає можливість почати голосування за скасування депутатської недоторканності за спрощеною процедурою.

Під час обговорення з трибуни виступив пʼятий президент і автор законопроєкту № 7203 Петро Порошенко. Він зазначив, що голосувати за спрощеною процедурою за недоторканність — це порушення регламенту. Але все ж таки закликав фракцію «Європейської солідарності» підтримати законопроєкт у першому читанні за умови, що до другого читання в нього внесуть зміни.

Законопроєкт № 7203 поданий до Ради VIII скликання пʼятим президентом Петром Порошенком. У червні 2018 року Конституційний суд дав висновок щодо відповідності цієї ініціативи вимогам ст. 157 і ст. 158 Конституції. Після отримання висновку КС парламент може прийняти законопроєкт у першому читанні. Після цього, на наступній черговій сесії, Рада може розглянути його для прийняття в цілому. Для цього потрібно не менше ніж 300 голосів.

Документ пропонує виключити зі ст. 80 Конституції положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди парламенту притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також що їм гарантується депутатська недоторканність. Він набуде чинності з 1 січня 2020 року.