«Схеми»: Фірма, пов’язана з ексрегіоналами, не управлятиме «Межигір’ям»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Агентство з розшуку та управління арештованими активами (АРМА) розірвало договір з ТОВ «Скомпані», яку обрали переможцем конкурсу на управління колишньою резиденцією президента-втікача Віктора Януковича «Межигірʼя». Про це повідомляють «Схеми».

Про розірвання контракту від 7 серпня з ТОВ «Скомпані» йдеться в листі АРМА до управителя, який є у розпорядженні «Схем». Своє рішення в Агентстві аргументували тим, що «Скомпані» порушила низку обов’язкових умов у договорі, які мала виконати після його підписання. Зокрема, новий управитель не застрахувався від можливих проблем у випадку невиконання умов у договорі — протягом десяти днів «Скомпані» мала укласти договір зі страховою компанією на певну суму, яка б компенсувала пов’язані з цим збитки.

В АРМА також незадоволені тим, що «Скомпані» не відкрила окремий рахунок для здійснення розрахунків, пов’язаних з управлінням «Межигірʼям». Також компанія не подала відомості про прийняття «Межигірʼя» і не відзвітувала про виконані за місяць в резиденції роботи, як того вимагає договір.

«Скомпані» також не розрахувалася за оцінку корпоративних прав ТОВ «Танталіт» (пов’язаної з Януковичем компанії, якій належить майно «Межигір’я»), замовлену АРМА у червні 2019 року.

Інформацію про розірвання договору зі «Скомпані» підтвердив голова Громадської ради при АРМА Гліб Канєвський.

«АРМА розірвала угоду на управління «Межигірʼям» з фірмою, яка повʼязана з регіоналами. Нагадаю, Громрада виступала проти цієї угоди», — написав він.

Наразі неясно, чи буде оголошено новий конкурс на управителя резиденцією і на яких умовах.

  • Раніше повідомлялося, що компанія «Скомпані», яку обрали управителем резиденції «Межигір’я», кілька разів ввела тендерну комісію Агентства з розшуку та управління активами (АРМА) в оману. Стало відомо, що новий управитель не має ані відповідного досвіду, ані коштів.
  • У конкурсі на управителя резиденцією президента-втікача Януковича брали участь три компанії. Приватне підприємство «Гаянський Геннадій Григорович» і громадська організація «НПУ «Межигір’я», яка вже п’ять років доглядає за резиденцією, були учасниками попередніх етапів відбору. ТОВ «Скомпані» подавалося вперше.
  • «Межигірʼя» — колишня резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. У липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалась Міністерству екології. Незабаром «Надра України» уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. «Медінвесттрейд» зі свого боку продала придбану резиденцію компанії «Танталіт», афілійованій з Януковичем.