«Схеми»: Новий управитель «Межигірʼя» не має ані відповідного досвіду, ані коштів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Схеми»: Новий управитель «Межигірʼя» не має ані відповідного досвіду, ані коштів

Малолєтка Євген / УНІАН

Компанія «Скомпані», яку обрали управителем резиденції «Межигір’я», кілька разів ввела тендерну комісію Агентства з розшуку та управління активами (АРМА) в оману. Стало відомо, що новий управитель не має ані відповідного досвіду, ані коштів. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми».

У журналістському розслідуванні зазначається, що від моменту свого заснування компанія «Скомпані» не займалася жодною господарською діяльністю і не заробила за цей час ані копійки. Також вона взагалі не має досвіду управління подібними до «Межигірʼя» обʼєктами, а її уставний капітал у розмірі 1 млн грн існує лише на папері — насправді внесено лише 50 тис. грн.

Журналісти дізналися, що представники фірми-переможиці вигадали іменитих партнерів — відомого шеф-кухаря та благодійну ярмарку «Кураж Базар», яких нібито планували залучити до управління резиденцією. Однак самі «партнери» спростовують будь-які домовленості та взагалі будь-яку співпрацю.

Як досвід управління нерухомістю «Скомпані» зазначила участь в аукціонах на управління об’єктами «Укрпошти». Щоправда в «Укрпошті» на запит «Схем» відповіли, що така компанія ніколи не брала участь ані в тендерах, ані в аукціонах на управління якимось майном держпідприємства.

Олексій Вороненко — директор фірми «Скомпані», яку АРМА обрало переможцем конкурсу на управителя «Межигір’ям», очолив фірму лише на початку квітня. Вже повідомлялося, що він був помічником народного депутата Євгена Мураєва — колишнього соратника Януковича та нинішнього власника телеканалу «Наш» і лідера партії «Наші». Нині також стало відомо, що Вороненко був активістом партії «Розумна сила». У червні 2018 року Служба безпеки повідомила, що викрила партію «Розумна сила» на отриманні фінансування з Росії.

  • У конкурсі на управителя резиденцією президента-втікача Януковича брали участь три компанії. Приватне підприємство «Гаянський Геннадій Григорович» і громадська організація «НПУ «Межигір’я», яка вже п’ять років доглядає за резиденцією, були учасниками попередніх етапів відбору. ТОВ «Скомпані» подавалося вперше.
  • 24 травня ГПУ повідомила про підозру Віктору Ющенку у заволодінні державним майном на суму 540 млн грн. Йдеться про будівлю в урочищі Межигірʼя і будинок у селі Нові Петрівці, а також земельні ділянки, на яких вони розташовані. У повідомленні зазначено, що Віктор Ющенко заволодів державним майном, «діючи за попередньою змовою з групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем».
  • «Межигірʼя» — колишня резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. У липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалась Міністерству екології. Незабаром «Надра України» уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. «Медінвесттрейд» зі свого боку продала придбану резиденцію компанії «Танталіт», афілійованій з Януковичем.