ГПУ: Ющенко незаконно заволодів землею та будівлями в Межигірʼї на суму 540 млн грн

Автори:
Катерина Коваленко, Марія Жартовська
Дата:

У підозрі, яку Генеральна прокуратура оголосила третьому президенту Віктору Ющенку, йдеться про заволодіння ним державним майном на суму 540 млн грн.

Про це theБабелю повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.

У таку суму прокуратура оцінює вартість комплексу будівель та споруд в урочищі Межигірʼя та будинку в селі Нові Петрівці, а також земельних ділянок, на яких він розташований.

У повідомленні про підозру зазначено, що Віктор Ющенко заволодів державним майном, «діючи за попередньою змовою з групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем».

За версією ГПУ, це сталося за його президентсва у 2004—2009 роках. Виведену з державної власності землю він передав Віктору Януковичу, який збудував там свою резиденцію.

Підозру надіслали Ющенку ще 24 травня.

Справа «Межигірʼя»

«Межигірʼя» — колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. У липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалася Міністерству екології.

Незабаром «Надра України» уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на дві будівлі на Парковій алеї в Києві. «Медінвесттрейд», у свою чергу, продала придбану резиденцію компанії «Танталіт».

  • Тендерний комітет Агентства з розшуку та управління активами (АРМА) проголосував за обрання управителем резиденції «Межигір’я» компанії «Скомпані», яка брала участь у відповідному конкурсі. Нею керує колишній помічник народного депутата «Опозиційного блоку» Євгенія Мураєва.