В Україні зробили інтерактивну «карту амброзії». Вона полегшить боротьбу з алергенною рослиною

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Україні зробили інтерактивну «карту амброзії». Вона полегшить боротьбу з алергенною рослиною

Амброзія полинолиста

Wikimedia Commons

В Україні створили інтерактивну карту Ambrozii.net. За допомогою цього проєкту можна спільно боротися з амброзією — алергенною рослиною, пилок якої впливає на шкіру та слизову оболонку людей.

Мета карти, створеної одеськими екологічними активістами, — організовувати суспільні заходи для знищення амброзії полинолистої та контролю за її поширенням. На карті можна побачити сині, червоні та зелені мітки, що позначають людей, які готові знищувати шкідливу рослину, «заражені» місця та локації, очищені від неї.

Зареєстровані користувачі можуть завантажувати детальні фотографії місць розростання амброзії та координуватися для її знищення через Facebook. Автори проєкту підкреслюють, що брати участь у боротьбі зі шкідливою рослиною мають навіть ті, хто ніколи не стикався з алергією.

Інтерактивна карта Ambrozii.net

Чим небезпечна абмрозія?

Ця рослина не лише викликає алергічну реакцію в людей, але й виснажує ґрунти та знижує врожайність сільськогосподарських культур. Амброзія полинолиста цвіте з серпня по жовтень, в цей час кожна квітка може виділяти до мільярда зернят пилку, який розноситься вітром на великі відстані. Навіть здорові люди можуть стати алергіками через контакт з пилком цієї рослини.

Пилок амброзії може викликати нежить, зудіння та закладення носа, запалення слизової оболонки очей, підвищення температури тіла, висипи, біль у горлі тощо. Симптоми алергії лікуються медикаментозно. Також для попередження алергії в населення рослину знищують.

Як борються з амброзією в Україні?

Знищення алергенної рослини регламентують такі нормативно-правові акти, як закон України «Про карантин рослин», наказ Мінагрополітики «Про затвердження переліку регульованих шкідливих організмів» тощо. Амброзію знищують разом з корінням, оприскують спеціальним препаратом або засівають у зоні її розповсюдження суміш злакових і бобових рослин. Ефективна боротьба з амброзією має тривати від початку літа й до самого моменту її цвітіння.

Проте зусиль для знищення амброзії, нажаль, наразі недостатньо. Як повідомляв «Главком», у Києві почали обробляти рослину новим препаратом «Стоп-амброзія», виготовленим на основі природного мінералу бішофіту.

«При потраплянні на листя рослини-алергену препарат проникає всередину та змушує її в’янути. Якщо провести обробку на початку цвітіння, то рослина стає неалергенною і нефертильною, тобто її насіння не здатне розмножуватись. Препарат можна використовувати у населених пунктах, оскільки він безпечний для людей і тварин», — повідомив виданню Київзеленбуд.

  • У Києві дітям, які не пройшли вакцинацію, не заборонятимуть ходити до освітніх закладів. Раніше Міністерство освіти та науки повідомляло, що невакциновані діти не зможуть відвідувати дитячі садки та школи.
  • Всесвітня організація охорони здоровʼя заявила, що понад 34 тис. осіб у Європі захворіли на кір у перші два місяці 2019 року. Переважна більшість випадків зафіксована в Україні.