Міносвіти: Невакцинованих дітей до шкіл і садочків не пустять

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство освіти та науки підтвердило, що невакциновані діти не зможуть відвідувати дитячи садки та школи, повідомляє пресслужба відомства.

Виняток зроблять лише для дітей, які мають протипоказання до вакцинації. Міносвіти разом з Міністерством охорони здоровʼя закликали батьків до 1 вересня зробити дітям усі необхідні за Національним календарем щеплення.

У Міносвіти також нагадали, що стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

«Cаме ця норма покликана захистити здоров’я та життя дітей, адже в Україні спостерігається ускладнена епідемічна ситуація та вже два роки триває спалах кору. Перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей, а також працівників закладів освіти», — зазначає міністерство.

Очільниця МОЗ Уляна Супрун нагадала, що з початком навчального року кількість пацієнтів з інфекційними хворобами різко зростає. «Цього року ми хочемо запобігти цьому. І для цього нам потрібна допомога батьків — вакцинуйте своїх дітей, щоб захистити їх», – заявила Супрун.

Також Міносвіти нагадало про рішення Верховного суду, який підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. У постанові суду йшлося про те, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, то перевага надається загальному благу, безпеці та охороні здоров’я. Рішення Верховного суду є остаточним та не підлягає оскарженню.