Новообрані депутати прийшли до Ради на ознайомче навчання перед першим засіданням

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Новообрані народні депутати пройшли ознайомче навчання у Верховній Раді. Їм показали будівлю, залу засідань та їхні місця. Депутатів також вчать користуватися системою «Рада-3», за допомогою якої вони голосуватимуть.

Майстер-клас дають керівники структурних підрозділів парламенту та представники апарату.

Новообрані депутати викладають фотографії з навчання та діляться враженнями. Пресу на навчання не пускають.

«Сьогодні було тестування системи «Рада», а також знайомство з апаратом ВР. Були запрошені представники всіх фракцій ІХ скликання ВР. Наша фракція прибула у повному складі, на відміну від інших «більш досвідчених», — сказав у коментарі theБабелю новообраний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура.

  • Понад десять років тому на депутатських панелях у Верховній Раді встановили сенсорні кнопки. Нова система коштувала $83 тис. і мала суттєві недоліки — наприклад, дозволяла неособисте голосування, або так зване кнопкодавство. Також були повідомлення про можливість зламу системи. Наразі гарантійний термін сенсорних кнопок вичерпано, — а відповідей на питання про їхню роботу нема.
  • Під час зимових канікул Верховна Рада може перейти до системи голосування «Рада-4», яка передбачає волевиявлення за допомогою відбитка пальця.
  • Від 29 серпня, починаючи з першого засідання Ради, у парламенті має запрацювати «Великий брат» — система моніторингу голосувань депутатів. За її допомогою у «Слузі народу» хочуть відстежувати появу неформальних депутатських груп і мінімізувати політичну корупцію. Моніторити «Великий брат» буде всіх, а не лише «слуг».