ПАРЄ визначилася з номінантами на Премію Вацлава Гавела з прав людини. Двоє з них сидять у вʼязниці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ПАРЄ визначилася з номінантами на Премію Вацлава Гавела з прав людини. Двоє з них сидять у вʼязниці

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Парламентська асамблея Ради Європи назвала трьох номінантів на щорічну Премію імені Вацлава Гавела з прав людини. Рішення ПАРЄ опубліковане на сайті органу міжпарламентської співпраці.

Комісія з відбору номінантів оголосила про своє рішення 27 серпня у Празі. Ними стали:

Ільхам Тохті — уйгурський громадський діяч з Китаю, який понад 20 років опікувався становищем меншини уйгурів та працював над налагодженням міжетнічного діалогу. У 2014 році його засудили до довічного увʼязнення.

Бузургмєр Йоров — адвокат-правозахисник з Таджикистану, який понад 20 років захищав переслідуваних через політичні переконання. Він відкрито критикував уряд та силовиків за порушення прав людини. У 2015 році його засудили до 28 років увʼязнення.

Молодіжна ініціатива за права людини — неурядова організація, що працює над міжетнічним примиренням і діалогом молоді з Сербії, Косово, Хорватії, Чорногорії та Боснії і Герцеговини. Її активісти з 2003 року допомагають Міжнародному трибуналу щодо колишньої Югославії та намагаються запобігти повторному виникненню міжетнічних конфліктів у балканських країнах.

Переможеця буде оголошено на відкритті осіннього пленарного засідання ПАРЄ у Страсбурзі 30 вересня 2019 року, він отримає премію розміром €60 тис.

«Жінки та чоловіки, які захищають права людини — це найкращі з нас, — заявила голова ПАРЄ Ліліан Морі-Паскʼє, яка водночас очолює комісію з відбору номінантів на премію. — Сьогоднішній відбір був непростим, але ми обрали трьох видатних кандидатів, робота яких — у кращих традиціях самого Вацлава Гавела».

  • Торік Премію імені Вацлава Гавела отримав російський правозахисник Оюб Тітієв — керівник чеченської філії центру «Меморіал», засуджений за статтею про зберігання наркотиків. Він вийшов на волю у червні 2019 року.
  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову, якого незаконно утримують на території Росії, присудили премію «За свободу думки» Європейського парламенту імені Сахарова. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод.
  • Також Сенцову 24 серпня присудили премію «Нептун» фестивалю Solidarity of Arts у Польщі.