Премію Вацлава Гавела отримав заарештований у Чечні правозахисник

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Правозахисну премію Парламентської асамблеї Ради Європи імені Вацлава Гавела отримав російський правозахисник Оюб Тітієв — керівник чеченської філії центру «Меморіал», який зараз перебуває під вартою.

Про це повідомила голова ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є. Під час сесії Асамблеї з трибуни зачитали звернення Тітієва. У ньому правозахисник пише про «атмосферу безкарності», яка панує у Чечні, і про сфабриковані кримінальні справи, що супроводжуються тортурами і знущаннями.

Сам Тітієв вважає своє кримінальне переслідування помстою за те, що шукав зниклих безвісти і встановлював винних у загибелі людей під час війни у Чечні. Він нагадав про долю російської правозахисниці Наталії Естемірової, яку вбили в 2009 році.

Тітієва заарештували 9 січня 2018 року. Під час огляду його машини поліцейські нібито знайшли пакет із марихуаною. Правозахисника звинуватили у зберіганні та перевезенні наркотиків. Однак сам Тітієв заявляє, що марихуану йому підкинули. Зараз у Чечні триває суд над правозахисником.

Премія імені Вацлава Гавела з прав людини — щорічна відзнака за видатні заслуги щодо захисту прав людини в Європі та за її межами. Вона започаткована 2013 року і присвячена памʼяті Вацлава Гавела — останнього президента Чехословаччини та першого президента Чехії. Лауреатом нагороди може стати особа або неурядова організація, які захищають права людини. Кожному лауреату вручається диплом, відзнака та грошова частина премії, що становить €60 тис.