Олег Сенцов отримав премію на фестивалі Solidarity of Arts у Польщі. Цьогорічний захід присвятили українському політвʼязню

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Український режисер Олег Сенцов, якого незаконно утримують на території Росії, отримав премію «Нептун» фестивалю Solidarity of Arts у Польщі. Про це повідомив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе у Facebook. Премію вручили сестрі Сенцова — Наталії Каплан.

11-й фестиваль Solidarity of Arts, головним гаслом якого цьогоріч є мужність, був присвячений бранцеві Путіна — Олегу Сенцову, передає «Польське радіо».

«Цей фестиваль присвячений людині, яка не може бути з нами — Олегу Сенцову. Його доля говорить багато не тільки про майбутнє Росії та України, але і всієї Європи. Наш фестиваль — демонстрація солідарності з ним», – сказав директор Європейського центру Солідарності у Ґданську Басіль Керский.

Нагороду «Нептун» вручає очільник Ґданська художникам, діяльність яких повʼязана з містом, а їхня спадщина залишає довгий слід в історії, відображаючи цінності свободи та солідарності.

Серед гостей заходу — скандальна російська група Pussy Riot.

  • Кримського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченко затримали російські спецслужби на анексованому півострові в травні 2014 року. Їх звинуватили в організації терактів. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму, а Кольченка — до 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.
  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову присудили премію «За свободу думки» Європейського парламенту імені Сахарова. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір винагороди становить €50 тис. 12 грудня в Страсбурзі пройшла церемонія вручення премії. Премію до Стразбургу приїхали отримувати його двоюрідна сестра Наталія Каплан і адвокат Дмитро Дінзе. Під час вручення нагороди депутати Європарламенту аплодували стоячи.
  • «Видавництво Старого Лева» анонсувало на своєму сайті презентацію нової книги оповідань Олега Сенцова «Маркетер», яка відбудеться 22 вересня під час Львівського книжкового форуму.