У вересні на Book Forum Lviv презентують нову книгу Олега Сенцова

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

«Видавництво Старого Лева» анонсувало на своєму сайті презентацію нової книги оповідань Олега Сенцова «Маркетер», яка відбудеться 22 вересня під час цьогорічного львівського книжкового форуму.

У презентації братиме участь українська правозахисниця Олександра Матвійчук, письменники Андрій Курков, Сергій Жадан та Мар’яна Савка, а також акторка та громадська діячка Римма Зюбіна.

«Ця книга — збірка малої автобіографічної прози Олега. Автор розповідає в ній здебільшого про свої студентські роки: складання іспитів, будні в гуртожитку і на квартирах, нестримні веселощі, безгрошів’я — звичні складові життя молоді, яка здобуває знання. Початок дев’яностих. Зміна цінностей. Руйнування стереотипів. Становлення. Загартовування душі й характеру. Любов, дружба, виживання і бізнес», — йдеться на сторінці видавництва у Facebook.

Оригінальний текст Олега Сенцова, який він писав уже в увʼязненні, поданий поруч з перекладом Сергія Осоки на українську.

  • Кримського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали російські спецслужби на анексованому півострові в травні 2014 року. Їх звинуватили в організації терактів. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму, а Кольченка — до 10 років колонії. Обидвоє свою провину не визнали.
  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову присудили премію «За свободу думки» Європейського парламенту імені Сахарова. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір винагороди становить €50 тис. 12 грудня в Страсбурзі відбулася церемонія вручення премії. Сенцов не зміг особисто на неї приїхати, бо перебуває в колонії «Білий ведмідь» в російському місті Лабитнангі. Тому премію до Страсбурга приїхали отримувати його двоюрідна сестра Наталія Каплан і адвокат Дмитро Дінзе. Під час вручення нагороди депутати Європарламенту аплодували стоячи.
  • Правозахисний центр «Меморіал» вніс Олега Сенцова і Олександра Кольченка, якого також затримали і засудили разом із ним у Криму, до списку політв’язнів.