Рівень моря перевищить норму вдвічі до 2100 року. Це коштуватиме від 20 до 200 трильйонів доларів

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
Рівень моря перевищить норму вдвічі до 2100 року. Це коштуватиме від 20 до 200 трильйонів доларів

Уламки льоду, що тане у фіорді Ілуліссат. Гаряче повітря з Сахари, яке спричинило рекордну спеку у Європі, дісталося Гренландії. 30 липня 2019 року.

Sean Gallup / Getty Images

Рівень моря піднявся приблизно на 19 см у ХХ столітті, стверджує Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC). Очікують, що в цьому столітті він зросте як мінімум удвічі, а, можливо, і набагато більше, пише The Economist.

Підвищення рівня моря коштуватиме світу дуже дорого. По-перше, почастішають смертельні випадки через шторми та повені. По-друге, постраждає майно. Оцінка, зроблена в 2014 році, показала, що до 2100 року вартість майна, що опиниться під загрозою морської повені, буде становити від $20 до $200 трлн. До того часу 2,5 млн наявних прибережних обʼєктів в Америці, які сьогодні коштують $1,1 трлн., можуть наражатися на ризик затоплення кожних два тижні.

Сьогодні мільярд людей проживає на територіях висотою не більше від десяти метрів над рівнем моря. Глобальний середній рівень моря (GMSL) піднімався на 2,7—3,5 мм на рік у період з 1993 року. Зростання на один сантиметр за цією шкалою означає танення понад 3 трлн тонн льоду. І хоча точні прогнози підвищення рівня моря досить складно зробити, гауковці впевнені в тому, що цей процес прискориться разом з нагріванням планети.

Острівні країни, як-от Республіка Кірібаті, середня висота якої не більше ніж два метри, ризикують втратити майже всю свою територію внаслідок повеней. Це спричинить міграцію біженців.

  • В Ісландії науковці презентують першу в світі меморіальну дошку льодовику, що розтанув через глобальне потепління. Він був одним з найдавніших у горах Ісландії. Вікінги називали його Мертвим Тролем.
  • Інститут світових ресурсів у своїй доповіді перерахував 22 умови, які потрібно виконати, щоб забезпечити стабільне харчування для 10 мільярдів людей до 2050 року. Номер один у цьому списку — припинення вирубки лісів, поряд із зусиллями з відновлення екосистем.
  • Науковці повідомили, що через температурний рекорд у водах Аляски цілком зникла морська крига, а найближчий шельфовий льодовик тепер розташований на відстані понад 240 км.