Інститут світових ресурсів: Щоб уникнути голоду та змін клімату до 2050 року треба виконати 22 умови

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
Інститут світових ресурсів: Щоб уникнути голоду та змін клімату до 2050 року треба виконати 22 умови

CIFOR / Flickr

Інститут світових ресурсів у своїй доповіді перерахував 22 умови, які потрібно виконати, щоб забезпечити стабільне харчування для 10 мільярдів людей до 2050 року, пише The Economist.

Номер один у цьому списку — припинення вирубки лісів, а також посилення зусиль із відновлення екосистем.

У звіті зазначають, що в період з 2007 по 2016 рік розширення пасовищ і полів призвело до викидів, прирівнюваних до 9—15 млрд тонн вуглекислого газу на рік, або приблизно 23% всіх антропогенних викидів парникових газів. За цей час поверхня землі увібрала 8,6—13,8 млрд тонн вуглекислого газу. Надзвичайно турбує прискорене руйнування лісів Амазонки, масштаби якого, на думку дослідників, наближаються до точки неповернення.

Також, на думку Інституту світових ресурсів, важливо скоротити кількість харчових відходів. Більше чверті того, що світ вирощує для їжі, насправді ніколи не споживається. Це створює величезний вуглецевий слід. Також потрібно змінювати сам раціон. Зокрема, вирощування худоби посилює проблему. Їсти менше мʼяса — це застереження, адресоване переважно багатим країнам, чиї жителі часто мають надлишкову вагу.

Зміна клімату створює замкнене коло. Вищі температури сприяють появі пустель, підвищенню рівня моря та поширенню лісових пожеж, подібних до тих, які останнім часом спалахують на Алясці, в Сибіру і Гренландії. Це, своєю чергою, збільшує кількість парникових газів, що ще більше прискорює глобальне потепління.

Доповідь Інституту складається з 1300 сторінок, і делегати витратили 29 годин на його безперервне обговорення під час зустрічі Міжурядової групи експертів зі зміни клімату в Женеві.