Адвокат: Підозрюваного у вбивстві Гандзюк Левіна затримали в ЄС і відпустили після допиту

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Підозрюваний в участі у підготовці нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) був затриманий в одній з країн Європейського Союзу, але після допиту його відпустили, оскільки Служба безпеки України відмовилася подавати документи на його екстрадицію. Про це у Facebook повідомив адвокат голови Херсонської облради Мангера Андрій Мурашкін.

«Минулого тижня сталося те, чого так довго вимагали активісти групи «Хто замовив Катю Гандзюк?»: Олексій Левін був затриманий поліцією однієї з країн ЄС за договором про надання правової допомоги Україні. Відразу ж після затримання Левіна генеральний прокурор Луценко заявив про те, що до кінця тижня Мангеру висунуть звинувачення і передадуть справу до суду», — пише Мурашкін.

Він також зазначив, що після затримання Левін заявив про політичне переслідування в Україні та попросив надати йому статус біженця.

«Левін був допитаний і, згідно з практикою країни, в якій його затримали, невідкладно направлений для проходження поліграфа. І поліграф підтвердив, що все сказане Левіним є чистою правдою, жодного стосунку до нападу на Катерину він не має. Після чого європейські правоохоронці дозволили своїм українським колегам провести бесіду з підозрюваним Левіним і запропонували подати запит на його екстрадицію. Однак після розмови з Левіним українське СБУ повідомило, що не подаватиме документи на його екстрадицію — без пояснення причин. Зрештою сторона, яка затримала Олексія, була змушена відпустити його на свободу», — розповів адвокат.