Російський суд відмовився достроково звільнити політвʼязня Кольченка. Українець просився на виправні роботи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Суд міста Копейськ Челябінської області (Росія) відмовив українському політвʼязневі Олександру Кольченку в достроковому звільненні, пише «Громадське».

Виїзний суд відбувся в колонії № 6 в Копейську 31 липня. Кольченко подавав клопотання про переведення на виправні роботи замість увʼязнення в колонії.

«Хотів би ще раз підкреслити, що моя мати вже досягла пенсійного віку, не працює і не має можливості мене утримувати. Крім того, в силу віку, вона дуже потребує моєї моральної, фізичної та — що важливо — матеріальної допомоги. Я молодий і працездатний. Я хочу і можу і продовжувати подальше навчання, і працювати. Я не боюся фізичної праці. Замість того, щоб жити за рахунок платників податків, я міг би себе утримувати», — наголосив політв’язень.

Він також просив суд врахувати, що з моменту його затримання він перебуває на контролі у медичних працівників СІЗО та ІК-6 у звʼязку з дефіцитом маси тіла. «Усунути цю патологію в умовах колонії при відсутності додаткового білкового харчування неможливо. Таким чином, ця проблема може перерости в хронічне захворювання і мати незворотні наслідки», — додав українець.

Кольченко назвав примусові роботи «одним з можливих кроків до адаптації в суспільстві», а також заявив, що його подальше перебування в увʼязненні заважає йому продовжувати навчання в Таврійському національному університеті.

Суд мотивував свою відмову тим, що Кольченко порушує режим у колонії, через що є стягнення на його адресу. Правозахисники подали апеляцію в Челябінський обласний суд. Розгляд скарги має відбутися протягом місяця.

  • Кольченка, як і Сенцова, затримали в 2014 році в анексованому РФ Криму. Як і режисера, його звинуватили у підготовці теракту. У серпні 2015 року російський суд ухвалив йому вирок до 10 років колонії. 31 травня 2018 року Кольченко оголосив про початок голодування на підтримку вимоги Сенцова, проте 7 червня припинив його через погіршення здоровʼя.
  • У травні Кольченка на тривалі свята відправили у штрафний ізолятор у звʼязку з передсвятковим «посиленням режиму».