Кулеба: Україна доплатила ПАРЄ, щоб компенсувати відсутність Росії

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Україна доплатила ПАРЄ, щоб таким чином компенсувати недостатню суму в бюджеті Асамблеї через відсутність виплат Росії.

Про це заявив постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба в інтервʼю «Цензору».

За його словами, Україна окрім €316 тис. добровільно заплатила €400 тис., аби зрештою переконати Асамблею не повертати Росію до Ради Європи.

Також Україна закликала й інші країни платити більше, проте ніхто не підтримав ініціативу. Навіть якщо б вони вирішили зробити добровільний внесок, їх дії було б заблоковано.

«Це була цілеспрямована політика чинного генерального секретаря Ради Європи Торбйона Ягланда, який уже залишає посаду, — блокувати будь-які ініціативи, повʼязані з компенсацією, бажанням або намірами інших країн повторити, наслідувати крок України. Тобто він зайняв таку позицію, послідовно її скрізь просував, що питання не в тому, що ви нам компенсуєте різницю, питання в тому, що держава-член має заплатити свій внесок і маємо отримати ці гроші від Росії, а не від когось іншого», — переконаний Кулеба.

Проте він вважає, що українська сторона вчинила правильно, переплачуючи. «Але наша совість чиста. Тому що, коли в процесі дискусії нам намагалися закинути, що Україна постійно щось просить і ніколи сама нічого не дає для вирішення кризи, то ми казали: вибачте, ми зробили дуже нетипове, безпрецедентне для нас і дуже в серйозних обсягах. Тому що 400 тисяч — це дуже велика сума насправді. І тоді говорили: все, Україно, питань немає, ви справді зробили те, що могли», — зазначив постпред.

При цьому Кулеба вважає, що в подальшому Україна повинна дотримуватися своїх зобовʼязань і сплачувати планові членські внески.

«Ми повинні дотримуватися своїх юридичних зобовʼязань, платити ті гроші, які ми повинні платити. Але аукціон щедрості закінчився, я не бачу для нього більше жодних підстав. Тому тепер я би хотів від Ради Європи брати більше, ніж їй давати. У широкому сенсі, не тільки у фінансовому, а й у політичному», — резюмував чиновник.