Прокуратура Криму відкрила справу проти суддів Верховного суду, які визнали незаконним рішення Ради про звільнення судді Чорнобука

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Прокуратура АР Крим розпочала розслідування щодо суддів Верховного суду, які визнали незаконним рішення Верховної Ради про звільнення судді апеляційного суду Дніпропетровської області Валерія Чорнобука. Про це theБабелю повідомили джерела в правоохоронних органах.

Розслідування стосується суддів Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду. Вони скасували постанову парламенту через нібито порушений регламент процедури під час голосування народних депутатів. Судді аргументували своє рішення тим, що Верховна Рада ухвалила рішення малою кількістю голосів. Слідчі прокуратури АРК вважають, що рішення депутатів про звільнення Чорнобука було законним.

Хто такий суддя Чорнобук?

Чорнобук очолював Апеляційний суд Криму з грудня 2011 року до квітня 2014 року. У липні 2014 указом президента Петра Порошенка його призначили суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

У серпні 2016 року Чорнобука звільнили у звʼязку з порушенням присяги. Вища кваліфікаційна комісія суддів до ухвалення рішення ознайомилася із відео, де Чорнобук говорив, що жоден суддя, який вирішив залишитися працювати в Криму після окупації, не порушує присяги.

Він підтримав анексію півострова і закликав колег-суддів набувати громадянства Росії і переходити на судочинство за законами РФ.

Генеральна прокуратура вручила підозру ексголові Апеляційного суду Криму за ст. 111 Кримінального кодексу — державна зрада. За словами генпрокурора Юрія Луценка, Чорнобук здійснював підривну діяльність, зокрема допомагав російській владі формувати судову систему анексованого Криму.