У Києві затримали екс-голову Апеляційного суду Криму Чорнобука

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

3 листопада у Києві правоохоронці затримали колишнього голову Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука, який перебував у розшуку Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Слідство.Інфо.

За даними видання, затримання відбувалося на вулиці Вітряні гори. Спецоперацію проводила Служба безпеки України.

Чорнобук очолював Апеляційний суд Криму з грудня 2011-го до квітня 2014 року.

У липні 2014 року указом президента Петра Порошенка його призначили суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області. У серпні 2016 року Чорнобука звільнили у звʼязку з порушенням присяги.

Вища кваліфікаційна комісія суддів до прийняття рішення ознайомилася з відео, де Чорнобук говорив, що жоден суддя, який вирішив залишитися працювати в Криму після окупації, не порушує присягу.

Генпрокурор України Юрій Луценко заявляв, що Чорнобук займався підривною діяльністю, надаючи допомогу в переведенні судів анексованого Криму на російське законодавство.

Сам екс-глава суду підкреслював, що брав участь в антитерористичній операції на Донбасі та отримав медаль «Ветеран війни».

Нагадаємо, СБУ не знайшла висловлювань, які можна вважати злочинними, у матеріалі бізнесмена Віктора Пінчука для видання The Wall Street Journal. Матеріал був опублікований у розділі «Думки» в грудні 2016 року і називався «Україна повинна зробити болючі компроміси заради миру з Росією».

В Оболонському суді столиці більше року триває процес проти колишнього президента Віктора Януковича. Його звинувачують у державній зраді.