СБУ не побачила злочинів у статті бізнесмена Пінчука. Він пропонував відкласти повернення Криму і не вступати в ЄС і НАТО

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
СБУ не побачила злочинів у статті бізнесмена Пінчука. Він пропонував відкласти повернення Криму і не вступати в ЄС і НАТО

Мусієнко Владислав\УНІАН

Служба безпеки України вважає, що в матеріалі бізнесмена Віктора Пінчука для видання The Wall Street Journal не було висловлювань, які можна вважати злочинними. Про це у Facebook повідомив депутат Верховної Ради Віктор Романюк.

Йдеться про статтю Пінчука, яку The Wall Street Journal опублікував у розділі «Думки» в грудні 2016 року і яка називалася «Україна повинна зробити болючі компроміси заради миру з Росією». Бізнесмен, зокрема, пропонував Україні відмовитися від планів вступити в ЄС і НАТО, не порушувати тему територіальної приналежності Криму на переговорах про Донбас і допускав місцеві вибори на Донбасі до відновлення контролю над окупованими районами.

За це Пінчука критикували українські політики, деякі навіть відмовилися відвідувати традиційні українські заходи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, які організовував бізнесмен. СБУ вирішила провести семантико-текстуальну експертизу статті.

Романюк поцікавився результатами цієї експертизи, і СБУ повідомила, що порушень у словах Пінчука не знайшли. «У висловлюваннях Пінчука В. М. відсутні публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади в Україні, а також зміни меж територій або державного кордону України», — повідомили в СБУ.

При цьому кримінальне провадження, в межах якого перевіряли статтю, триває.