Бійки, інтриги та речовий доказ, який втратили. theБабель розповідає епічну історію суду над Віктором Януковичем

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Бійки, інтриги та речовий доказ, який втратили. theБабель розповідає епічну історію суду над Віктором Януковичем

Дмитро Ларін \ «Бабель»

В Оболонському суді столиці понад рік триває головний процес в історії України — колишнього президента Віктора Януковича звинувачують у державній зраді. Координує захист партнер компанії «Авер Лекс» Віталій Сердюк, один із найкращих у країні адвокатів з кримінальних справ. Ще жодному адвокату не вдавалося повернути владу президенту, який утік із країни після революції, — але, здається, саме на це претендує захист Януковича. У суді допитували чинного президента, спікера, секретаря РНБО та екс-голову СБУ. Один за одним змінюються адвокати, під час засідань трапляються бійки, учасники кілька разів викликали поліцію. Гонорар від підсудного возять готівкою через кордон. Кореспондент «Бабеля» Оксана Коваленко більше року стежить за подіями в суді. Вона відновила хронологію процесу та дізналася, на що розраховують адвокати у справі, результат якої називають вирішеним. Заразом вона знайшла (непряме) свідчення державної зради екс-президента.

Що за абсурд коїться у справі Віктора Януковича?

Чехарда і балаган — так виглядають останні засідання суду в його справі. Адвокати зʼявляються, зникають, демонстративно грюкають дверима й прориваються назад до судової зали з боєм. Справу вели вже 11 захисників, із них пʼять безплатних.

Процес перебуває на стадії дебатів. Далі — судді йдуть у «нарадчу кімнату» і виносять вирок. На дебатах 13 вересня свої промови мали зачитувати ключові захисники — Віталій Сердюк та Ігор Федоренко. Але цього дня Віктор Янукович вивів їх із процесу. Замість них долучився адвокат Олександр Байдик. Він виступає (з перервами) вже 22 години й сьогодні має продовжити. Він уже побив рекорд Оболонського суду.

Насправді ж Віталій Сердюк та Ігор Федоренко й надалі контролюють захист екс-президента. Якщо їхня стратегія — це затягнути судовий процес якомога довше, на що вони можуть розраховувати?

1

Улітку 2018 року кілька разів на тиждень біля Оболонського суду в Києві можна було спостерігати одну й ту саму картину. До будівлі підʼїжджає Мерседес G-класу, який у народі прозвали «кубиком». Під лобовим склом машини закріплений синьо-жовтий прапорець. З неї висідає адвокат Віталій Сердюк разом зі своїм партнером Ігорем Федоренком. В оточенні охоронців, ще двох адвокатів і помічників, які несуть папки, Віталій проходить крізь рамку металошукача та піднімається на пʼятий поверх будівлі суду, де триває процес про державну зраду Віктора Януковича.

У залі він розкладає папки з матеріалами, клопотаннями та заявами. Обмінюється жартами з журналістами. Сідає, розстібає темно-синій піджак. Дивиться на годинник: дружина подарувала йому Ulysse Nardin. Засідання починаються рівно о десятій ранку.

Володимир Шуваєв \ «Бабель»

Напроти нього, за стіл біля вікна, сідають військовий прокурор Руслан Кравченко та його напарник Максим Крим — у зелених мундирах. Вони підтягнуті, зосереджені, уникають журналістів. Саме Руслан Кравченко 14 березня 2017 року підписав звинувачення Віктору Януковичу — у тому, що він допомагав Росії змінити кордони України та вести агресивну війну. Кравченко просить ув’язнити Януковича на 15 років.

Чотири з половиною роки тому, у пʼятницю, 21 лютого, коли на Майдані вже загинули люди, Віктор Янукович підписав угоду з опозицією. У найближчі 48 годин, у суботу або неділю, Верховна Рада мала повернути Конституцію 2004 року, а президент — просто на засіданні скріпити рішення своїм підписом. Але в пʼятницю Віктор Янукович зібрав у своєму кабінеті документи, книжки, телефони, окуляри й державну печатку — і вийшов з будівлі на вулиці Банковій назавжди. Заїхавши на кілька годин до Межигірʼя, він зі своєю співмешканкою Любовʼю Полежай та охоронцями на двох вертольотах вилетів до Харкова.

Опівдні 22 лютого, коли тривало засідання Ради, Віктор Янукович у Харкові заявив, що в Україні стався переворот. За пʼять годин, уже перебуваючи в Донецьку, він дізнався, що парламент проголосував за те, що президент «самоусунувся» — такого формулювання не було й немає в Конституції. Після цього російські військові перевезли його до Криму, а звідти до Росії, і почали захоплення півострова. Віктор Янукович зʼявився на публіці через день після того, як російські військові захопили адміністративні будівлі в Сімферополі. Він знову назвав події держпереворотом і згадав «референдум у Криму».

2

Військовому прокурору Руслану Кравченку двадцять вісім, його напарник на два роки старший. Обидва служили в Криму, коли Росія його захопила. Провадити процес їх призначив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. За його словами, навесні 2014 року вони знищили документи Кримської прокуратури з нагляду у військовій сфері й поїхали на материк. «Вони втратили Батьківщину, і для них це не пусті слова», — каже Матіос.

Прокурор Руслан Кравченко за шість років зробив карʼєру, навряд чи можливу за інших обставин. У травні 2012 року він закінчив Національний юридичний університет у Харкові і приїхав за розподілом до Севастопольського гарнізону. Тепер він веде ключовий процес країни.

Виїхавши з Криму, Руслан недовго послужив у Рівному та Львові, а у вересні 2014-го на півроку поїхав до АТО — у військову прокуратуру Артемівська та Дебальцевого. Ще за півроку його перевели до Києва, у Генеральну прокуратуру. Згодом там створили управління з російської агресії. Руслан Кравченко почав з обвинувачення командувачу російським Чорноморським флотом Олександру Вітку. Згодом з томів про захоплення Криму виокремилася й справа Віктора Януковича.

Прокурори Руслан Кравченко та Максим Крим (ліворуч).

Володимир Шуваєв \ «Бабель»

У Басманному суді Москви лежить рішення про заочний арешт Руслана Кравченка. Одного разу в суді адвокати поскаржилися, що прокурори не зʼїздили до Росії допитати обвинуваченого. У перерві Сердюк підійшов до Кравченка й жартівливо запитав:

— Коли поїдете допитувати Януковича?

— З вашою допомогою в Росії я вже заочно арештований, — парирував Кравченко. Сердюк сказав, що він до цього не причетний.

Лоб у лоб адвокат і прокурор стикалися неодноразово. 19 квітня 2018 року сталася перша велика сутичка. Процес тривав уже понад девʼять місяців. Після допиту свідків, наприкінці робочого дня суддя несподівано оголосив дебати. Дебати — остання стадія процесу, на якій виступає спочатку обвинувачення, а потім захист; далі суд іде до нарадчої кімнати й виносить вирок. Дебати було заплановано на 25 квітня.

Віталій Сердюк заявив, що суд порушив права його клієнта на захист. Суддя не прийняв його аргументи й зажадав, щоб прокурори почали виступати.

— Шановний суде, — почав Руслан Кравченко. — Бог кожному дає свій шанс зробити світ навколо себе кращим, а людей — щасливішими. Такий шанс випав [Віктору Януковичу]: зробити Україну сильною і процвітаючою, а 45 мільйонів громадян успішними.

Сердюк вигукнув, що засідання слід перенести.

— Зупиніться! Захист ще не закінчив говорити! — сказав він. — Якщо прокурор дуже голосно хоче зачитувати свої думки, незважаючи на стадію процесу та неправосудність рішення, нехай читає їх без нас!

— Я виконую рішення суду. Ви мене перебиваєте, — відповів йому Кравченко.

— Захист позбавлений права на захист, Ви чуєте мене, прокуроре? — продовжував Сердюк.

— Я виконую рішення суду, — відповів Кравченко.

У Віталія Сердюка залишався єдиний спосіб зупинити засідання — піти. Так він і вчинив.

31 липня ситуація повторилася. Цього разу прокурор Кравченко говорив у мікрофон, щоб його не зміг перекричати адвокат. Віталій Сердюк викликав поліцію.

3

Віталій Сердюк закінчив юридичний факультет КНУ імені Тараса Шевченка 2002 року. На другому курсі почав працювати. За шістнадцять років подолав шлях від помічника юриста до старшого партнера адвокатської компанії «Авер Лекс». Сердюк входить до міжнародного рейтингу агентства Chambers&Partners і в Україні вважається одним із найкращих адвокатів з кримінальних справ. Майдан, який привів до влади нинішніх керівників країни, Віталій Сердюк не підтримував. Але його колеги з «Авер Лексу» захищали в судах кількох людей, яких міліція затримала під час акцій протесту.

У квітні 2014 року Віталій Сердюк взявся захищати свого товариша по цеху, адвоката Дениса Бугая. СБУ звинувачувала його в тому, що він «входив до банди Сергія Курченка». За два місяці в офісі «Авер Лексу» пролунав телефонний дзвінок. Це був донецький адвокат, який співпрацював з компанією «МАКО», що належала синові президента-втікача Олександру Януковичу. Спочатку він запропонував адвокатам захищати Віктора Януковича у справі про розстріли на Майдані.

«Ми радилися з партнерами, прораховували ризики, — розповідає Віталій Сердюк. — У нас була справа [затриманих під час Майдану], з неї ми знали подробиці [протесту]. Знали, що [Віктор Янукович] не давав вказівок про розстріл. У нас була можливість розібратися, що [на Майдані] відбулося насправді. І ми першими могли випробувати на собі заочні процедури [які дозволяють вести суд без обвинуваченого]».

«Авер Лекс» спочатку підписав договір з Олександром Януковичем в інтересах його батька. А з клієнтом безпосередньо Віталій Сердюк познайомився кілька місяців по тому. За справу про держзраду адвокатська спілка взялася вже в листопаді 2016 року, коли генеральний прокурор Юрій Луценко зачитав підозру Віктору Януковичу в Святошинському суді столиці.

Офіс «Авер Лексу» розташований на пʼятому поверсі офісної будівлі в Хрестовому провулку. До 2014 року її займав «Укрбізнесбанк», що належав Януковичу-молодшому. Тепер там зʼявився спеціальний відділ у справах Януковича-старшого. Йому надали окрему кімнату: офісні столи та стільці, уздовж стін — шафи з товстими синіми папками. Тут постійно сидять адвокати — Богдан Біленко та Андріана Фозекош, і два помічники. До роботи відділу долучаються й інші працівники, включно з керуючим партнером Ольгою Просянюк.

Захисники Віталій Сердюк та Ігор Федоренко у «відділі Януковича».

Дмитро Ларін \ «Бабель»

Стратегію захисту екс-президента продумують у двох сусідніх кабінетах — у Віталія Сердюка й Ігоря Федоренка. У Сердюка стоять фотографії з Віктором Януковичем і Леонідом Кравчуком. У Федоренка — знімок з Кравчуком. На полиці над столом — прапорець батальйону «Донбас», подарунок на памʼять від медика, який в АТО обʼїздив усю лінію фронту, рятуючи життя з обох сторін. Сердюк і Федоренко допомагали добробатам під час війни, вже коли працювали над справою президента-втікача. Купували карети швидкої допомоги, відправляючи їх, зокрема, і в батальйон ОУН.

На зустрічі з Віктором Януковичем адвокати їздять до Росії. Що ближче кінець процесу, то частіші рандеву. Сердюк каже, що спочатку це був Ростов-на-Дону. Їхати довго — не менше двох днів, тому вирішили спілкуватися в Москві. «Місця зустрічі готує служба безпеки Януковича, — розповідає Віталій Сердюк. — Це не квартири, а офісні приміщення. У більшості випадків різні». Засобів звʼязку адвокати з собою не беруть. Під час першої зустрічі їх обшукували, зараз уже ні. Хто обшукував? Начальник відділу спецпризначення охорони президента-втікача теж залишив Україну, але зараз з Януковичем не працює. Звідки ж вони, з ФСБ? «Я не питав паспорти», — каже Сердюк.

Віталій Сердюк розповідає про Віктора Януковича з посмішкою. Іноді називає його «Федоричем», але зауважує, що при особистих зустрічах звертається до нього по батькові. Відкидає будь-яку критику президента-втікача. Підручники рекомендують майбутнім адвокатам критично ставитися до слів клієнта, але Віталій Сердюк не сумнівається у правдивості слів свого. «Коли довго працюєш у кримінальному процесі, починаєш відчувати, чи щира людина, — каже Віталій. — Так, я йому вірю».

Дмитро Ларін \ «Бабель»

4

У травні 2017 року справу про державну зраду передали до Оболонського суду столиці. Тут і раніше розбирали справи, які вела військова прокуратура, зокрема й Руслан Кравченко. Віталій Сердюк упевнений, що напередодні відбулися «неформальні переговори між суддями київського Апеляційного суду, головами районних судів і Генпрокуратурою — там і вирішили, що справу відправлять до Оболонського суду». У прокуратурі кажуть, що таких нарад не було.

Під час процесу Віталій Сердюк вирішив піти за порадою Френка Андервуда: «Не подобається, як накрито стіл, — перекинь його». Адвокати не стільки захищали Віктора Януковича, скільки доводили, що теперішні політики здійснили державний переворот та винні у втраті Криму. «Вони ігнорують наші суди щодо Майдану та про держпереворот, — каже Сердюк. — Нам дуже потрібен цей процес. Іншого способу змусити їх свідчити немає. Ми зібрали багато матеріалу. Почекаємо, поки хтось із порядних працівників НАБУ, САП або прокуратури візьме його та розслідує».

Прокурор Руслан Кравченко впевнений, що адвокати обрали погану тактику. «Вони професіонали, але ми в цьому процесі тактично перемогли, — каже він. — Вони вирішили грати на публіку, а не доводити свою позицію в суді. Вони не намагалися спростувати звинувачення. Вони заводили нас у справу Майдану, яка розглядається в іншому суді й до цього процесу стосунку не має».

Іноді суддя зупиняв засідання, коли адвокати та прокурори починали сваритися. Сам суддя теж дозволяє собі тролити Віталія Сердюка. Той не ображається. Він вважає і суддю, і прокурора професіоналами. А що думає про свого опонента Руслан Кравченко? «З ними цікаво [змагатися]. Трапляються суперечки. Мені не подобається, що Сердюк вважає, ніби може поводитися як хоче й порушувати закон. Але це не особисте, а робота. Сердюк — сильний професіонал».

Глава Оболонського суду, головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Володимир Шуваєв \ «Бабель»

Мало хто може похвалитися тим, що допитував чинного президента. Руслан Кравченко та Віталій Сердюк допитували Петра Порошенка, секретаря РНБО, спікера парламенту, міністра МВС, колишнього премʼєр-міністра та колишнього голову СБУ. Уже коли процес добігав кінця, а прокурори готувалися з дня на день виступити із заключною промовою, адвокати стали приводити нових свідків.

Так у суді зʼявилася колишня прес-секретар Януковича — Ганна Герман. За словами Сердюка, вони випадково зустрілися у США, і вона запропонувала свідчити. Там же Сердюк зустрів колишнього депутата Андрія Артеменка, якого позбавили українського громадянства за план про здачу Криму Росії в оренду на термін від 50 до 100 років. Артеменко погодився свідчити, але суд йому відмовив.

Сердюк заперечує, що захист затягує процес. «Нам вигідно допитати всіх свідків, щоб наповнити матеріали [справи] потрібними нам доказами». Але кілька адвокатів, з якими консультувався «Бабель», кажуть: те, що відбувається, дуже схоже на тактику «затягування». Дебати тривають. Далі суддя проведе певний час у нарадчій кімнаті й оголосить вирок. Справа, швидше за все, піде в Апеляційний суд. Вердикт набуде чинності не одразу. А вже 31 березня 2019 відбудуться чергові вибори президента. Політична ситуація може змінитися. Самі адвокати кажуть, що вибори на процес жодним чином не вплинуть.

5

Один із ключових доказів провини Януковича — це його листи та звернення. Ніхто зі сторонніх спостерігачів насправді не розуміє, скільки їх було.

Коли російські «зелені чоловічки» зʼявилися в Криму, Віктор Янукович перебував у Росії. Увечері 1 березня 2014 року на засіданні Ради Федерації РФ депутати дозволили Володимиру Путіну використовувати збройні сили на території України. Підстава — прохання Сергія Аксьонова «забезпечити мир і спокій на території Криму». Один із чиновників Радфеду заявив, що у верхню палату надійшло звернення Віктора Януковича, у якому він підтримує прохання Аксьонова. Цей документ на засіданні не надали.

Достеменно відомо, що 1 березня в Ростові-на-Дону Віктор Янукович підписав звернення до президента Володимира Путіна. Він просив використати збройні сили Росії в Україні. Саме це звернення покійний постпред РФ Віталій Чуркін показував на засіданні Ради Безпеки ООН. За цим документом прокурор Руслан Кравченко літав до Нью-Йорка. «Янукович під час останньої прес-конференції зізнався, що підписав звернення до Путіна, і підтвердив, куди його передав», — каже Кравченко.

Захист намагався довести, що Путін не отримав жодних документів, але це спростував сам президент РФ. 4 березня 2014 року в розмові з журналістами він сказав, що має «пряме звернення легітимного президента Януковича про використання збройних сил [Росії] для захисту життя, свободи та здоровʼя громадян України».

Захисники Віталій Сердюк та Ігор Федоренко.

Дмитро Ларін \ «Бабель»

Уже під час суду адвокати заявили, що «документ Чуркіна» складався з двох частин. Друга — це лист Януковича на чотирьох сторінках. У ньому він просить Путіна провести консультації, щоб використати в Україні російські війська, які перебували на території Криму. За словами адвокатів, готувати листа екс-президенту допомагав колишній командувач Внутрішніх військ Станіслав Шуляк, а колишній начальник Генштабу Юрій Ільїн консультував Януковича телефоном.

Адвокати надали й листа з Генеральної прокуратури Росії: Путіну листи Януковича не надходили. Отже, на думку захисту, не проханнями Януковича він керувався. На захист Януковича адвокати показують і його листи до Франції та Німеччини. У них він просить про те ж: провести консультації щодо поліцейської місії. Але неясно, чому в Німеччину він писав голові МЗС, а в Францію — начальнику департаменту МЗС щодо континентальної Європи.

Захист стверджує, що життю Януковича загрожувала небезпека, і він покинув Україну, скориставшись допомогою президента Росії. Начальник служби безпеки Януковича Костянтин Кобзар у суді розповів, що він телефонував черговому в Федеральну службу охорони РФ. «Я повідомив, що життя президента Януковича в небезпеці ... попросив, щоб він посприяв у переїзді до Криму».

Віталій Сердюк переконаний, що на 1 березня 2014 року Віктор Янукович був чинним президентом. «Щоб нового президента обрали, старого повинні позбавити повноважень. Янукович за Конституцією повноваження не втратив. Але остаточну відповідь має дати Конституційний суд». Термін «самоусунення» в Конституції відсутній. Коли йдеться про державну зраду та подальший імпічмент, то процедур, записаних у Конституції, не дотримали.

Віталій Сердюк не може відповісти, чому Янукович, який вважав себе чинним президентом, не скасував незаконні акти Ради міністрів Криму, ухвалені після незаконного призначення Сергія Аксьонова. «Він сам має дати відповідь», — каже Сердюк.

Янукович у суді так і не зʼявився. Україна принципово не звертається до держорганів Росії, країни-агресора. А повертатися, щоб постати перед судом, Янукович не хоче, як і свідчити з (де-юре українського) Криму. «Потрапити туди, не порушивши українські закони [через материкову Україну], він не зможе», — пояснює Сердюк.

«Може влаштуємо допит у СІЗО? — пропонує прокурор Кравченко. — У суді доведено, що [Янукович] втік з допомогою збройних сил РФ, перелітав ... [в Анапу], потім повертався до Криму, а з Криму вже остаточно покинув територію України. У Криму він ще провів нараду з міністром оборони, генпрокурором, начальником Генштабу... Що вони зробили, аби зберегти територіальну цілісність України? Нічого. Він ще й утік на територію агресора», — обурюється Кравченко.

Кравченко впевнений, що вирок у цій справі допоможе Україні задокументувати злочини російських чиновників і військових, причетних до окупації Криму. «Якщо буде колись трибунал щодо агресії Росії проти України [де судитимуть нинішню владу РФ], я б хотів бути в групі осіб, які б здійснювали обвинувачення». Поки ж Кравченко хоче просто йти вгору карʼєрними сходами в прокуратурі.

Володимир Шуваєв \ «Бабель»

6

У матеріалах справи немає вагомої деталі, яка змогла б підтвердити, що колишній президент учинив державну зраду. Після того як російські війська захопили адміністративні будівлі в Севастополі, депутати Верховної ради АРК призначили «премʼєр-міністром» Сергія Аксьонова — під дулами автоматів російських військовиків. Віктор Янукович погодив це призначення «у порядку, передбаченому законодавством» — про це стало відомо зі свідчень тодішнього глави парламенту Криму Володимира Константинова.

За законодавством, це має бути документ на президентському бланку, адресований парламенту Криму, з таким текстом: «Відповідно до частини четвертої статті 136 Конституції України погоджую призначення Аксьонова Сергія Валерійовича на посаду голови ради міністрів АРК». На документі, якщо його готували за правилами, має стояти підпис Януковича, який благословляє збройне вторгнення до Криму та незаконне обрання Аксьонова.

Проблема полягає в тому, що Константинов давав свідчення на іншому судовому процесі, в окупованому Криму; в українському суді їх навіть не згадували, бо такого суду для України не існує. «Бабель» став шукати документ і вийшов на Олексія Калинникова, адвоката Константинова. Калинников підтвердив, що документ існує. Його оригінал, який можна було б долучити до матеріалів справи, залишився на анексованому півострові.

7

Засідання 31 липня від самого ранку обіцяло стати незвичайним. Суд третій місяць намагався почати дебати. Захист робив усе, щоб їх не допустити. На засідання прийшов лише Віталій Сердюк. На його столі стояв ноутбук, до нього підʼєднано колонку, Ігор Федоренко підключився через відеозвʼязок з Мінська — він збирався допитати чергового свідка. Прокурори ж готувалися читати заключну промову. Біля них теж стояла колонка, більша за розміром.

Суддя не дозволив захисту викликати чергового свідка й оголосив дебати. Здавалося, прокурорів уже не зупинити. Але Сердюк подав клопотання про відвід усіх суддів і прокурорів. Він говорив голосно, не даючи прокурору вставити ані слова. Суддя оголосив технічну перерву.

— Я йду до канцелярії суду подавати документи про відвід. Сьогодні я сюди вже не повернуся, — сказав Сердюк і пішов.

Прокурори Кравченко та Крим попросили суддю залучити до захисту Януковича безплатного адвоката. Це б дало їм можливість провести дебати — вони мають відбуватися у присутності захисника, нехай і формального. Згідно з законом, захищати підсудного може не більше пʼяти адвокатів. Четверо вже були в процесі.

Того, що сталося далі, не очікував ніхто. Поки журналісти телеканалів коментували події в прямому ефірі, до зали мовчки зайшов бездоганно вдягнений чоловік в окулярах. Свій шкіряний кейс він поставив на адвокатський стілець. Виявилося, що його звуть Олександр Байдик, і він тиждень тому підписав договір з Віктором Януковичем, для чого злітав до Росії. Журналістам розповів, що з «Авер Лексом» він узгоджував позиції, а запросив його колега донецького адвоката з «МАКО» — того самого, який свого часу вийшов на Сердюка. Байдик збирався попросити додатковий час для ознайомлення зі справою.

Суддя проігнорував Байдика й зачитав рішення: призначити підсудному державного адвоката й оголосити перерву. На цьому він закрив засідання. Поки прокурори розмовляли з журналістами, до зали влетів Сердюк. «Залишайтеся всі на своїх місцях! — прокричав він. — Затримайте на місці злочину прокурорів Крима і Кравченка! Я викликав поліцію, і вона вже приїхала!»

Дебати не вдалося почати до 16 серпня.

Володимир Шуваєв \ «Бабель»

8

У серпні кількість адвокатів у процесі перейшла розумні межі, а те, що відбувалося в залі засідань, — границі пристойності.

Першим державним безплатним адвокатом призначили Віктора Овсянникова. Він зʼїздив до Віктора Януковича й разом з адвокатами з «Авер Лексу» не дозволив прокурорам почати дебати. Суддя попросив його замінити. У процесі зʼявився адвокат Юрій Рябовол. З ним «Авер Лексу» домовитися, судячи з усього, не вдалося.

Шістнадцятого серпня до зали засідань прийшли четверо адвокатів «Авер Лексу», разом з Байдиком та Овсянниковим. Коли Юрій Рябовол зʼявився в залі суду, Віталій Сердюк спробував його не пустити. Суддя викликав поліцію. У коридорі почалася бійка. Сердюк і Федоренко не пускали Рябовола, поліція заштовхувала його в залу. У підсумку в приміщенні опинилося семеро адвокатів — брати ж участь у процесі можуть не більше пʼяти. Суддя вкотре оголосив дебати.

— Шановний суде, — знову почав Руслан Кравченко. — Бог кожному дає свій шанс...

— Прокуроре, почекайте, ще встигнете свій папір прочитати, — кричав Сердюк.

Одночасно він зачитував заяву про відвід складу суддів. До нього підключалися Федоренко, Байдик та Фозекош. У залі стояв гамір, у якому розібрати слова прокурорів і адвокатів було неможливо. Абсурд досяг піку, коли на екрані монітора на столі в захисників зʼявився екс-премʼєр Микола Азаров. Його теж не було чути.

«Просимо визнати Януковича винним і засудити на 15 років позбавлення волі!» — завершив промову прокурор Крим. Суд оголосив перерву на місяць, щоб захист приготувався до виступу. Увечері того ж дня Київська прокуратура №5 розпочала кримінальне провадження проти адвокатів «Авер Лексу» — за те, що вони заважали працювати безплатному захиснику.

Адвокат Олександр Байдик, прокурори Руслан Кравченко та Максим Крим.

Володимир Шуваєв \ «Бабель»

9

Після судових засідань Віталій Сердюк завжди розмовляє з журналістами. Іноді спілкування триває вже на вулиці, і тоді його охорона насторожено роззирається навсібіч. Після цього «кубик» відвозить адвокатів до офісу, де вони сидять допізна.

Віталій стверджує, що справа Януковича у нього аж ніяк не єдина: «Ми не фірма одного клієнта». Він каже, що з його появою компанія зазнає репутаційних втрат, але Янукович — хороший клієнт. Минулого року гонорар у його справі склав пʼяту частину всього бюджету «Авер Лексу».

Гроші везуть готівкою з Росії, оскільки рахунки Віктора й Олександра Януковичів заблоковані. «Розмір [щомісячного платежу] абсолютно відповідає сумі, яку можна завозити в Україну без декларування. Це до десяти тисяч євро на одну людину. Готівкові кошти ми отримуємо не особисто від клієнта, а від помічників. Сума зафіксована в додатковій угоді до договору. Не думайте, це не сумки грошей», — розповідає Віталій Сердюк. Але відмовляється говорити, скільки чоловік щомісяця їздять за грошима до Росії. «Одразу після [того як гроші потрапляють до нас] на цю суму виписується розрахунково-касовий ордер, і ми її вносимо до банку. Бували випадки, коли банки не хотіли гроші брати, оскільки в платіжці зазначений Янукович. Ми принципово працюємо за законом».

Сердюк наполягає, що після справи Януковича хоче працювати адвокатом. Його не приваблюють ані державна служба, ані крісло депутата. «Усе, що мені треба, у мене вже є. Я хочу, щоб мої діти жили тут. І щоб у нашій країні було зручно й комфортно жити».

Він упевнений, що змінити ситуацію в Україні й повернути мир на Донбас може лише Віктор Янукович. Його мета — показати, що президент не міг «самоусунутися». Здається, він всерйоз хоче повернути Януковичу президентство.

Дмитро Ларін \ «Бабель»