У Нідерландах з 1 серпня заборонено носити «одяг, що закриває обличчя»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Нідерландах набула чинності заборона на одяг, що закриває обличчя, пише «Радіо Свобода».

Зокрема, йдеться про носіння мусульманських паранджі та нікаба у громадських місцях і транспорті. Від 1 серпня у школах, урядових будівлях, лікарнях, автобусах і поїздах не можна носити також шоломи, що закривають обличчя, балаклави та лижні маски.

За різними оцінками, від 100 до 400 жінок регулярно носять такий одяг у Нідерландах. Тепер поліція може попросити жінок у паранджі показати обличчя. У разі відмови їм можуть заборонити доступ до громадської установи і оштрафувати щонайменше на €150.

Схожі обмеження вже діють у Франції, Бельгії, Австрії й інших європейських країнах. Вони забороняють закривати обличчя у громадських місцях «із міркувань безпеки» і передбачають винятки тільки для таких випадків, як, наприклад, необхідність дотримуватися правил безпеки на роботі чи на транспорті (захисні маски на будівництві чи шоломи за кермом мотоцикла) або участь у костюмованому карнавалі.

Подібні закони нерідко критикують як такі, що спрямовані перш за все проти жіночого мусульманського вбрання, проте суди, включно з міжнародними, підтвердили, що запроваджені норми не порушують права людини.