FEMEN підтримали жінок Саудівської Аравії, які відмовилися від хіджабів і нікабів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Жителька Саудівської Аравії Тараф Аласірі розпочала в інтернеті рух за припинення носіння традиційних головних уборів — хіджабів і нікабів, що приховують обличчя, пише видання teleSUR.

Аласірі стала першою жінкою країни, яка опублікувала в Twitter своє фото без хіджабу і написала, що марно багато років приховувала обличчя, наслідуючи «дурну традицію», що не дозволяє їй бути вільною. Її підтримали багато інтернет-користувачок, зокрема Маналь аш-Шаріф — активістка, яка виступає за рівноправність жінок у Саудівській Аравії.

Лідер українського жіночого руху FEMEN Інна Шевченко також закликала підтримати саудівських жінок, що публікують свої фотографії без нікабів і хіджабів. «Жінка з Саудівської Аравії опублікувала фотографію без хіджабу, і тепер багато інших саудівських жінок публікують такі ж фотографії! Давайте підтримаємо їх і поділимося їх хоробрістю!» — написала вона.

У Саудівській Аравії носіння нікабу не є обовʼязковим. Закони вимагають лише носити хіджаб, але найчастіше жінки повністю приховують свої обличчя у відповідності до традицій та звичаїв. Крім того, без нікабу жінка ризикує зіткнутися з публічним осудом, як було з заступником міністра освіти королівства Хаєю аль-Ауад.

Вона виступила на Міжнародній виставці і форумі з освіти в Ер-Ріяді з кількома доповідями перед великою аудиторією, зробивши це у вбранні з відкритим обличчям. Після цього в соціальних мережах на чиновницю посипалися звинувачення у «неповазі до традицій».

У 2017 році був інший випадок: жінку-адвоката вигнали з залу суду, оскільки вона не прикрила обличчя.

6 серпня Саудівська Аравія призупинила дипломатичні та нові торговельні відносини з Канадою через арешт активісток, які борються за право жінок водити автомобіль. Міністерство закордонних справ Саудівської Аравії відкликало свого посла з Оттави, а посла Канади оголосило персоною нон грата.

Рішення про скасування заборони для жінок на водіння автомобіля в країні прийняли у вересні 2017 року, однак воно набуло чинності лише 24 червня 2018 року. У травні та червні поточного року, перед вступом нових правил в дію, кількох активісток заарештували, зокрема громадянку Канади Самар Бадаві.

Нещодавно в Саудівській Аравії заарештували єгиптянина після публікації ним у соцмережі відео сніданку з жінкою-колегою в нікабі. Йому загрожує тюрма за «неповагу до традицій».