Саудівська Аравія через жінок вислала посла Канади. Дипломатичні відносини країн призупинені

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Саудівська Аравія через жінок вислала посла Канади. Дипломатичні відносини країн призупинені

Carlos Latuff / Wikimedia

Сьогодні рано вранці Саудівська Аравія призупинила дипломатичні та нові торговельні відносини з Канадою. Це повʼязано з загостренням спору між країнами через арешт активісток, які борються за право жінок водити автомобіль. Про це повідомляє Bloomberg.

Міністерство закордонних справ Саудівської Аравії відкликало свого посла з Оттави, а посла Канади оголосило персоною нон-грата. Канадський дипломат повинен покинути Саудівську Аравію протягом 24 годин.

Жінкам в Саудівській Аравії заборонено брати участь у виборах, займатися політикою, хоча король Абдалла обіцяв, що дасть жінкам можливість голосувати з 2015 року. Саудівська Аравія тривалий час залишалася єдиною країною в світі, де жінкам було заборонено водити машину.

Рішення про скасування заборони для жінок на водіння автомобіля в країні ухвалили у вересні 2017 року, однак воно набуло чинності лише 24 червня 2018 року. У травні та червні поточного року, безпосередньо перед вступом нових правил в силу, кілька активісток заарештували.

3 серпня МЗС Канади закликав владу Саудівської Аравії негайно звільнити заарештованих правозахисниць, включаючи Самар Бадаві. Вона є громадянкою Канада, чий брат Раїф Бадаві є блогером, який критикував уряд, і вже був засуджений в королівстві.

Після цього Саудівська Аравія опублікувала відповідь, в якій позиція Канади була охарактеризована як «абсолютно неправильна і така, що містить абсолютно неправдиві твердження». Глава МЗС Канади Христя Фріланд в той же день висловила «серйозну стурбованість» у звʼязку зі сформованою ситуацією і попросила місцеву владу розʼяснити те, що відбувається.

Канадські заяви були розцінені в саудівській столиці як втручання у внутрішні справи. Найбільше Саудівську Аравію обурили слова про «негайне звільнення».

«Будь-які інші спроби Канади втрутитися в наші внутрішні справи означають, що нам дозволяється втручатися у внутрішні справи Канади», - йдеться в повідомленні МЗС Саудівської Аравії.