САП оскаржила виправдувальний вирок мера Одеси Труханова

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький оскаржив виправдувальний вирок меру Одеси Геннадію Труханову та іншим фігурантам злочинної схеми у справі заводу «Краян», в результаті якої було присвоєно 92 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба САП.

«Лишень аналізом змісту самого вироку встановлено достатньо підстав для його скасування (неповнота судового розгляду, невідповідність висновків суду фактичним обставинам, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону)», — зазначили у прокуратурі, і додали, що прокурори незабаром встановлять ще інші обставини в межах підстав для скасування вироку.

В САП заявили, що Малиновський райсуд Одеси не врахував свідчення низки свідків, а про ТОВ «Еліт Девелопмент» взагалі забув (не прийняв рішення з приводу провадження). Суд також звинуватили у швидкості прийняття рішення.

«Після судових дебатів у нарадчій кімнаті судді перебували менше, ніж зачитували вирок, зумівши за три робочі дні оцінити близько сотні томів доказів і написати понад 370 сторінок вироку. Форсований розгляд кримінального провадження дався взнаки, адже швидкість розгляду не означає його якості», — йдеться в повідомленні.

Прокуратура вимагає визнання провини фігурантів справи і просить для Труханова від 7 до 12 років вʼязниці.

У чому підозрюють Труханова?

У НАБУ вважають, що купівля будівлі збанкрутілого заводу «Краян» — це корупційна схема, яку організував Труханов. За даними слідства, кошти від купівлі будівлі «Краяна» зловмисники планували легалізувати через фіктивне підприємство, засновник і керівник якого зараз живе на непідконтрольній території Луганської області.

У цій справі вже вручили обвинувальні акти Труханову, одному з його заступників, голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради; директору департаменту комунальної власності міськради та його заступнику; директору приватної компанії, що брала участь у продажу, представнику цієї компанії та оцінювачу.

Їх звинувачують у привласненні, розтраті або заволодінні майном при зловживанні службовим становищем (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу). Чиновникам загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.