Жителька Баришівки, яка позивалася до SkyUp, дійшла до Верховного суду, щоб зупинити апеляцію авіаперевізника

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Жителька Баришівки Оксана Пасенко, зазначена позивачкою в ухвалі Баришівського районного суду, який 24 травня вирішив призупинити ліцензію авіакомпанії SkyUp Airlines на перевезення пасажирів, нібито намагається оскаржити апеляцію авіаперевізника. Про це пише «Радіо Свобода».

​На сайті «​Судова влада України»​ зазначено, що 17 липня до Касаційного цивільного суду України у складі Верховного суду надійшли одразу дві касаційні скарги начебто від імені Оксани Пасенко. Предметом позову значиться захист прав споживачів та «​припинення дії, яка порушує право, та примусове виконання обов’язку в натурі»​. Тобто, як виявили журналісти, мається на увазі виконання рішення Баришівського суду щодо призупинення ліцензії авіаперевізника.

Про що йдеться?

12 червня Баришівський суд Київської області постановив призупинити дію ліцензії української авіакомпанії SkyUp Airlines.

У рішенні вказано, що позов проти компанії подав один із пасажирів. Причиною позову стало «системне невиконання зобовʼязань перед клієнтами, затримки рейсів і відсутність контролю за виконанням норм авіабезпеки».

У SkyUp рішення Баришівського суду назвали незаконним і подали апеляційну скаргу в Апеляційний суд Київської області.

Пізніше стало відомо, що позов подавала мешканка Баришівки Оксана Пасенко, проте вона заявила, що ніколи не була клієнтом SkyUp, а позов подали працівники поліції. Пізніше вона написала заяву про відмову від позову.

Згідно з розслідуванням журналістів «Схем», позов щодо заборони SkyUp Airlines до Баришівського районного суду повʼязаний із народним депутатом з оточення бізнесмена Ігоря Коломойського Олександром Дубініним (позафракційний). Але бізнесмен звʼязок заперечив.

  • 24 червня Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо судді Баришівського районного суду Олени Литвиненко на підставі розслідування «Схем».
  • Державіаслужба дозволила SkyUp регулярно літати тричі на тиждень із Києва та Харкова в Париж, а також двічі на тиждень із Києва в Ніццу. Також було дозволено збільшити кількість перельотів із двох до трьох рейсів на тиждень за маршрутом Київ — Санья (Китай).