СБУ почала розслідування проти кінопрокатних компаній. Їх підозрюють у саботажі українських фільмів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти низки українських кінопрокатних компаній, підозрюваних у перерахуванні коштів російським спецслужбам і саботажі українських фільмів. Про це йдеться в матеріалах суду.

Провадження відкрили на підставі звернення одного з депутатів Верховної Ради. За його даними, український ринок кінопрокату поділений між компаніям В&Н Film Distribution Company, Ukrainian Film Distribution, Kinomania, Volga Ukraine і Multi Media Distribution, які щороку отримують близько $100 млн у вигляді касових зборів в Україні.

Наголошується, що ці компанії зʼявилися на українському ринку як дочірні підприємства компаній РФ, мають тісні відносини з російськими підприємствами, а їхніми кінцевими власниками є громадяни РФ. Зазначені компанії, згідно зі зверненням, проводили фінансові операції з фіктивними фірмами, а також перераховували кошти в Росію за прокатні права.

«Зазначені протиправні перерахування не залишилися без уваги спецслужб РФ, які протягом 2014—2016 років фактично змусили власників компаній, що працюють на ринку кінопрокату України, спрямовувати частину своїх доходів для фінансування дій невстановлених осіб з метою вчинення масових заворушень на території України, зазіхання на її територіальну цілісність, дестабілізації політичної та економічної ситуації», — йдеться у фабулі справи.

Зі свого боку власники згаданих компаній, отримавши підтримку спецслужб РФ, нібито використовувалися як агенти впливу в Україні, диктуючи умови на ринку кіноіндустрії та саботуючи просування і показ українських стрічок.

У рамках розслідування СБУ попросила суд надати доступ до банківських рахунків кінодистрибʼюторів Kinomania і Volga Ukraine. Суд ці клопотання задовольнив і надав слідчим доступ до документів з банківською таємницею.