Суди Амстердама та Люксембургу відхилили апеляції «Газпрому» щодо стягнення активів на користь «Нафтогазу»

Дата:

Апеляційний суд Амстердама відмовив «Газпрому» в спробі оскаржити стягнення активів компанії на користь «Нафтогазу» за рішенням Стокгольмського арбітражу від 2018 року. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Рішення стосовно апеляції російської компанії суд ухвалив 8 липня. «У той же день рішення на користь «Нафтогазу» прийняв і Окружний суд Люксембургу, який відхилив скаргу «Газпрому» і підтвердив арешти щодо російської компанії на території країни в межах примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу», — додали в пресслужбі «Нафтогазу».

Які рішення намагався оскаржити «Газпром»?

Міжнародний арбітражний суд Стокгольма в 2018 році виніс рішення про стягнення активів російського газового монополіста на суму $2,8 млрд як компенсацію «Нафтогазу» за транзитним контрактом на 2009—2017 років.

12 березня суд Люксембургу ухвалив рішення про визнання та виконання на території країни арбітражного рішення з транзиту та арешту активів «Газпрому». 24 травня російський монополіст оскаржив це рішення.

Слухання в суді Нідерландів за позовом «Нафтогазу України» про визнання і приведення у виконання арбітражного рішення у справі про транзит заплановано на грудень 2019 року.

Що сталося?

«Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися в 2014 році. Російський монополіст вимагав від української компанії $56 мільярдів через відмову від принципу «бери або плати», за яким «Нафтогаз» був зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися в $44 мільярди.

Двадцять восьмого лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі $4,63 мільярда.