G7: Криптовалюта Facebook Libra може загрожувати світовій економіці та безпеці

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Міністри фінансів G7 заявили, що такі криптовалюти, як Libra Facebook, можуть дестабілізувати глобальну економіку і використовуватися для відмивання грошей або навіть для фінансування тероризму. Про це пише Financial Times.

Такого висновку дійшла робоча група під керівництвом члена правління Європейського центрального банку Бенуа Кьоре. Міністри G7 стурбовані планами компанії Facebook випустити криптовалюту Libra і заявили про необхідність жорсткого контролю за такими валютами.

18 червня Facebook анонсувала власну криптовалюту Libra і електронний гаманець Calibra. Їх повинні запустити у 2020 році

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер нагадав, що у Facebook сотні мільйонів клієнтів, тому контролювати випуск і використання нової валюти Libra буде вкрай складно. «Суверенітет націй може бути ослаблений або поставлений під загрозу цими новими валютами», — заявив Ле Мер.

У доповіді за підсумками зустрічі також йдеться про серйозні ризики, повʼязані з пріоритетами державної політики, зокрема, з боротьбою з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму; а також із захистом споживачів, персональних даних, чесної конкуренції та дотримання податкового законодавства. «Розробникам Libra потрібно провести значну роботу, перш ніж вони зможуть отримати схвалення з боку відповідних державних органів», — зазначено в доповіді.

Представники G7 також висловили побоювання, що великі технологічні або фінансові компанії можуть використовувати широку клієнтську базу Facebook для «швидкого досягнення своїх цілей».

При цьому робоча група визнала, що стейблкоїни можуть знизити вартість грошових переказів, допомагаючи бідним людям.

  • У Facebook заявили, що користуватися криптовалютою можна буде у Facebook Messenger, WhatsApp або в окремому додатку, робота над яким ще триває. Гаманець Calibra дозволить відправляти криптовалюту Libra майже всім, у кого є смартфон, обіцяють у Facebook. Це має працювати так само швидко, як відправка повідомлень.
  • Курс біткоїна під час торгів 22 червня подолав позначку в $10 000, свідчать дані бірж CoinDesk і CoinMarketCap.